האירו מול הדולר: האם צמד המטבעות יחזור לשוויון בשנה הקרובה?

Investing.com  |  כותב David Wagner

התפרסם 27.12.2022 10:24

עודכן 27.12.2022 14:19

| מאת דייוויד וואגנר, Investing.com |

ב-2022 צמד המטבעות אירו/דולר חזר אל מתחת לנקודת השיוויון, כשרשם רמת שפל של 0.9535 דולר לאירו ב-28 בספטמבר, שהיוותה לא רק שפל שנתי, אלא גם את הרמה הנמוכה ביותר מאז יוני 2002, לפני יותר מ-20 שנה.

בין תחילת השנה, כששווי האירו עמד על סביב 1.135 דולר, לבין השפל בסוף אוקטובר, התנודה הדובית של השנה הנוכחית הסתכמה בסופו של דבר בלמעלה מ-1800 נקודות בסיס.

ואולם, ברבעון הרביעי של 2022 נרשם עד כה מהפך דרמטי, כשצמד המטבעות אירו/דולר מגיע לשיא של 1.0737 דולר לאירו ב-15 בדצמבר, התקדמות של יותר מ-1200 נקודות בסיס מהשפל השנתי, ובכך קיזז תוך שישה שבועות יותר משני שליש מהירידה שנרשמה בתשעת החודשים הקודמים.

צמד המטבעות אירו/דולר עלה ב-10% רק בנובמבר, הביצועים החודשיים הטובים ביותר שלו מאז יולי 2020.

| האם ההיפוך השורי של צמד המטבעות אירו/דולר ימשיך ב-2023?/h2

עד סוף ספטמבר, חוזקו של הדולר, שזינק בשנה הנוכחית לאור העלייה החדה בריביות של הפד, הכביד באופן משמעותי על צמד המטבעות אירו/דולר, כאשר הבנק המרכזי האירופי (ECB) היה איטי יותר בהידוק המדיניות שלו נוכח האינפלציה הגואה.

המלחמה באוקראינה ומשבר האנרגיה שהגיע בעקבותיה גם השפיעו על הכלכלה באירופה הרבה יותר מאשר על כלכלת ארה"ב, ובכך העניקו לדולר יתרון נוסף.

אך ההקשר כעת שונה. ההאטה בלוח הזמנים של העלאות הריביות מצד הפד, והנרמול של האינפלציה בארה"ב (שני קונספטים בעלי קשר הדוק) הובילו משקיעים להביא שוב בחשבון את צמד המטבעות.

ואכן, אם צמד המטבעות אירו/דולר סבל ב-2022 מהפיגור של הבנק המרכזי האירופי אחרי הפד במונחים של העלאת ריביות, ב-2023 המצב עשוי להתהפך, כשה-ECB "מדביק את קצב" הפד, שמבחינתו, כבר אותת באופן ברור על שינוי כיוון לעבר העלאת ריביות פחות אגרסיבית.

| הבדל הריביות בין הפד ל-ECB במוקד ב-2023/h2

לכן, הציפיות בשוק להבדל הריביות בין הפד ל-ECB יהיה מרכזי עבור צמד המטבעות אירו/דולר ב-2023. ספציפית, השאלה המרכזית של השנה הבאה בנושא זה תהיה מי יהיה הראשון בין הפד וה-ECB להוריד שוב את הריביות.

בהקשר זה, אסטרטג המט"ח רוברטו מיאליץ', מבנק UniCredit, אמר ש"הפד צפוי לקצץ בריביות ב-2024 בקצב יותר אינטנסיבי מאשר ה-ECB", וכתוצאה צופה "היצרות של ההבדל בין שער הריביות לטווח קצר של הפד בארה"ב (Fed Funds) והריביות על פקדונות של בנק המרכזי האירופי, שיהיה עקבי עם שער החליפין של צמד המטבעות אירו/דולר".

הוא הוסיף כי "משמעות התלות החזקה של חוזקת הדולר בעלייה בתשואות בארה"ב היא שהדולר ייאלץ לשחרר את אחיזתו כשהתשואות בארה"ב שוב ייפלו, כפי שכבר קרה בעקבות דוח האינפלציה הצרכנית בארה"ב האחרון".

| המדיניות המוניטרית תישאר תלויה באינפלציה ובצמיחה/h2

ואולם, המדיניות המוניטרית של הפד ואף של ה-ECB תמשיך להיות תלויה בהתפתחויות כלכליות, בפרט הרגעת האינפלציה, והשפעת הריביות הגבוהות על הצמיחה.

ירידה מהירה מהצפוי באינפלציה באירופה או בארה"ב בחודשים הקרובים אמורה להפחית את הציפיות להעלאת ריביות מצד אלו שעוקבים אחרי הבנק המרכזי. לעומת זאת, אם צעדי הבנק המרכזי לא ייראו מספיקים לצורך השבת האינפלציה בחזרה לכיוון היעד שלה, הציפיות להעלאת ריביות עשויות לעלות.

באופן דומה, מיתון חד ב-2023 יהווה גורם שיוביל לטיעון לסיום מהיר מהצפוי של העלאות הריביות, וצעד לכיוון ציפיות לריביות נמוכות יותר.

המלחמה באוקראינה גם מהווה "קלף ג'וקר" שאין להתעלם ממנו, עם פוטנציאל להתפתח לשני הכיוונים. סוף אפשר לעימות ב-2023 יכול להוות גורם שוורי עוצמתי עבור צמד המטבעות אירו/דולר.

מצד שני, השפעת המלחמה באוקראינה על הכלכלה באירופה עשויה אף להתדרדר, במקרה שבו רוסיה תחליט לחתוך את אספקת הגז שלה ליבשת באופן מוחלט. במקרה כזה, נצטרך ככל הנראה לצפות לראות אנליסטים מדברים שוב על חזרה אל מתחת לשער השיוויון.

| איתות טכני שורי משמעותי עשוי לתמוך בעליית צמד המטבעות אירו/דולר/h2

לבסוף, מנקודת מבט של גרפים, נציין שעליית צמד המטבעות אירו/דולר תוכל להסתייע בסימן שלפיו היא זוכה למעקב צמוד מצד סוחרים, וכי היא נראית קרובה להתממש. ואכן, כפי שאנו יכולים לראות בגרף למטה, הממוצע הנע על פני 50 יום מתקרב במהירות לממוצע הנע על פני 200 יום.

קבלו את האפליקציה
הצטרפו למיליוני משתמשים ביישומון Investing.com והשאירו יד על הדופק של השווקים העולמיים.
הורידו עכשיו