איך מתמודדים בעולם עם זינוק רווחי הבנקים בעקבות העלאות הריבית

Davar

התפרסם 11.12.2022 21:50

עודכן 12.12.2022 08:39

כך מתמודדים בעולם עם רווחי העתק של הבנקים

| גל רקובר, חדשות דבר |

כמו בישראל, במדינות רבות בעולם רווחיהם של הבנקים זינקו בשנה האחרונה כתוצאה מהעלאות הריבית. במספר מדינות החליטו למסות את הבנקים על רווחיהם העודפים כדי לממן את התמיכה הממשלתית בציבור, שסובל מעליות במחירים ובריבית על המשכנתא.

מקור מרכזי לגל האינפלציה העולמי טמון בעליית מחירי האנרגיה, שהעמיסו על אזרחים ועסקים אך הניבו רווחי עתק לחברות האנרגיה. כתגובה לכך, מס רווחים חריגים הוחל במספר מדינות על חברות האנרגיה, כדי לממן את התמיכה ציבורית בהתמודדות עם יוקר המחיה. בישראל מחיר הגז נעול בחוזים ממשלתיים, והרווחיות של חברות האנרגיה נמוכה משמעותית.

באופן פרדוקסלי, גם הכלי ללחימה באינפלציה, העלאות הריבית, מעמיס נטל נוסף על הציבור ובמקביל מניב לבנקים תשואות גבוהות במיוחד. בישראל, רווחי חמשת הבנקים הגדולים בשלושת הרבעונים הראשונים, המגיעים לסך של 17.2 מיליארד שקל, צמחו ב-20% ביחס לשנה שעברה.

גם באירופה, הבנקים הגדולים מציגים רווחים נאים. דויטשה בנק (ETR:DBKGn) הגרמני הרוויח 1.6 מיליארד אירו (לפני מס) ברבעון השלישי, הרווח הגבוה יותר לרבעון מאז 2006. הבנקים ברקליס (LON:BARC), בנקו סנטנדר (BME:SAN), UniCredit (ETR:CRIG), בנק סטנדרט צ'רטרד (LON:BP), HSBC (HK:0005) ו-יו.בי.אס גרופ (NYSE:UBS) דיווחו אף הם על רווחים גבוהים מציפיות האנליסטים ברבעון השלישי.

הרעיון של מיסוי מיוחד על הבנקים נועד לפתור את המצב האבסורדי שבו רווחי הבנקים צומחים על חשבון הציבור. כך למשל צ'רלי בין, לשעבר סגן הנגיד בממלכה המאוחדת, אמר שהבנק של אנגליה "העניק לבנקים רווחים חריגים דרך ההקלה הכמותית והעלאות הריבית" ושהממשלה צריכה למסות את הרווחים האלו.

בשונה מהממשלה בממלכה המאוחדת, שלא נענתה לקריאתו של בין, מספר מדינות אחרות כבר מיישמות, או נמצאות בעיצומו של תהליך חקיקה, של מיסוי כזה.

בספרד, הממשלה מתכננת מיסוי זמני מיוחד על הבנקים כדי לממן תכנית סיוע מקיפה לאזרחיה נוכח עליות המחירים. דרך מס בשיעור של 4.8% על הכנסות מעמלות וריביות, מתכננת הממשלה הספרדית להכניס 3 מיליארד אירו במשך השנתיים בהן המס יונהג.

יחד עם מס על חברות האנרגיה שצפוי להניב 4 מיליארד אירו נוספים, המיסוי המיוחד יסייע לממשלה לסבסד את מחירי האנרגיה לצרכן, להרחיב את תכנית הדיור הציבורי, לתמוך באזרחים פגיעים בכלל ובסטודנטים בפרט ולהנמיך משמעותית את מחירי התחבורה הציבורית. החקיקה עבר את אישור הבית התחתון בפרלמנט הספרדי, וצפויה בשבועות הקרובים לעבור את האישור האחרון בסנאט.

קראו את הכתבה המלאה באתר החדשות דבר