איך תשפיע ירידת מחירי ההובלה הימית והסחורות על האינפלציה בישראל?

Davar

התפרסם 25.10.2022 16:29

עודכן 25.10.2022 16:52

למרות הירידה במחירי השינוע: "האינפלציה תתמתן, אבל רמת המחירים תשאר גבוהה" 

| חדשות דבר |

מחירי ההובלה הימית בצניחה וכך גם מחירי סחורות רבים, אך למרות זאת לא צפויה ירידת מחירים משמעותית בישראל - כך לפי הכלכלן יוסי פרנק, מנכ"ל אנרג'י פייננס, חברה לניהול סיכונים פיננסים.

מחיר שינוע מכולה מסין לישראל עומד כיום על כ-2,800 דולר בלבד, בדומה למחירי ההובלה טרום מגיפת הקורונה, כאשר בשיא תקופת משבר שרשראות האספקה בתחילת 2022, מחירה של הובלת מכולה מסין לארה"ב הגיעה לשיא של כ-20,000 דולר.

מדד מחירי הסחורות (MPI) ירד כבר ב-30% משיאו במרץ השנה, אך עדיין גבוה בכ-40% מרמתו בתחילת שנת 2020. גם אם האינפלציה תיעצר לחלוטין, הרי שרמת המחירים עלתה ושינוי זה פועל לרעת מרבית הציבור – שלא יכול להעלות את הכנסותיו באותה מידה.

הכלכלן יוסי פרנק מעריך שלא נראה ירידות מחירים בישראל במידה שמשתווה להיקף העליות בחצי השנה האחרונה, אך בהחלט יש סימנים שהאינפלציה תתמתן.

"בסופו של דבר, עליות הריבית בישראל וארה"ב משפיעות. הציבור הפסיד כסף רב בשוק ההון והירידה בתחושת העושר היא אחד הגורמים לירידה בביקושים".

לדברי פרנק,

"הירידות בבורסה ועליות המחירים, בשילוב עם ירידת מחירי הסחורות והשינוי הימי מסמנים מגמה של ירידה באינפלציה".

מדוע ירידה כה גדולה במחירי ההובלה הימית וגם הירידה במחירי הסחורות לא מתרגמות לירידות מחירים בישראל ?

"בישראל יש משק שבו חברות גדולות יכולות להרוויח היטב, וגם תאגידים עולמיים שנכנסים לישראל מבינים את זה ומיישרים קו. הממשלה לא מסירה חסמים לתחרות במידה מספקת והציבור ממשיך לקנות ומראה לתאגידים שאפשר לא להתחרות ועדיין להרוויח".

קראו את הכתבה המלאה באתר החדשות דבר