המלחמה ממתנת את האינפלציה בישראל, הביקושים בשוק הדיור יורדים

 | 18.12.2023 16:35

| רפי גוזלן, כלכלן ראשי בבית ההשקעות אי.בי.אי |

| עיקרי הדברים:/h2
  •  מדד המחירים לצרכן לחודש נובמבר הפתיע כלפי מטה בירידה של 0.3%. הקצב השנתי התמתן מ-3.7% ל-3.3%, ועשה צעד נוסף לעבר הגבול העליון של יעד האינפלציה, כאשר האינדיקציות לאינפלציה הבסיסית חזרו אל תוך היעד. בניגוד למדד אוקטובר, מדד נובמבר הצביע על השפעות ממתנות של המלחמה על האינפלציה, בעיקר בכל הנוגע להשפעת הירידה בביקוש לדיור על שכר הדירה, וזאת מעבר להשפעת הייסוף החד בשקל על מחירי הטיסות לחו"ל.
  • בהתחשב בכך שהשפעות המלחמה מהוות זעזוע שלילי לצד ההיצע והביקוש, ובהתחשב באי הודאות סביב היקף ומשך המלחמה, סביבת האינפלציה מאופיינת אף היא באי ודאות גבוהה. אנו ממשיכים להעריך כי האינפלציה בשנה הקרובה תנוע סביב 2.5%, כאשר הסיכון מעלה/מטה לתחזית ניראה מאוזן יותר על רקע השיפור המהיר בצריכה הפרטית והמדיניות הפיסקאלית המרחיבה, וגם בהתחשב בשינוי המדיניות המפתיע של הבנק המרכזי בארה"ב, שמעלה באופן יחסית את סיכון האינפלציה ל-2024.
  • התנאים למעבר להפחתת ריבית שהציבה הועדה המוניטארית בהחלטת הריבית האחרונה, ובעיקר התייצבות פרמיית הסיכון והמשך ירידה באינפלציה לעבר היעד, מתקיימים ולכן מעלים את ההסתברות להפחתת ריבית בהחלטה הקרובה. עם זאת, ההתאוששות המהירה בצריכה הפרטית, אי הודאות בנוגע לתקציב 2024 על רקע ההתנהלות הבעייתית של הממשלה, שאיפה ליותר בהירות בנוגע לסביבת האינפלציה המקומית ובנוגע למדיניות הריבית בארה"ב, מהווים גורמים שתומכים בהמתנה נוספת להחלטת הריבית בסוף פברואר, כך שההסתברות להפחתת ריבית גבוהה, אך אינה מלאה. בכל אופן, תוואי הריבית המתומחר בשווקים, שמשקף ריבית נמוכה מ-3% בעוד כשנה, ממשיך להיות להערכתנו אגרסיבי מדיי, ואנו מצפים להפחתה לסביבה של 4%-3.75% בשנה הקרובה.

מדד המחירים לצרכן לחודש נובמבר ירד בשיעור של 0.3%, נמוך מהערכות הקונצנזוס לירידה של כ-0.1%. הקצב השנתי התמתן מ-3.7% ל-3.3%, ועשה צעד נוסף לעבר הגבול העליון של יעד האינפלציה.

המדד ללא אנרגיה פירות וירקות ירד בשיעור זהה למדד הכללי, ואילו המדד ללא אנרגיה מזון פירות וירקות, ירד בשיעור גבוה יותר של כ-0.5%, ושני מדדים אלו המהווים אינדיקציה לאינפלציה הבסיסית ירדו חזרה אל תוך היעד, עם קצבים של 2.9% ושל 2.7%, בהתאמה.