ההשפעה האמריקאית: האם תחזית הפד תשמור על ריבית גבוהה בישראל?

 | 28.09.2023 11:57

| מתן שטרית, מנכ"ל מתן שירותים פיננסים |

לפני כשבוע התקיימה בארה"ב אחד מהחלטות הריבית היותר מעניינות שהיו בתקופה האחרונה.

לאור העובדה שהחלטה זו יצרה יותר "וודאות" לגבי התכנית של הפד קדימה, וכפועל יוצא השווקים הגיבו בהתאם כאשר מאז אותה החלטה אנו עדים לירידת שערים בשוקי המניות לצד עליית תשואות בשוק אגרות החוב שהגיעו לרמות שלא נראו מ-2007.

נדגיש כי בפד לא עדכנו בתחזית את גובה הריבית הסופית בשיא המחזור הנוכחי ("ריבית טרמינלית"), אלא את מה שיקרה אחרי שיגיעו לשיא הריבית – וכפי שמגדירים בפד "Higher for longer", כלומר ריבית גבוהה יותר לאורך זמן.

כאמור, תגובת השווקים לא איחרה לבוא, שעברו לתמחר מחדש את מה שצפוי לקרות עם הריבית, מה שהוביל לזינוק בתשואות האג"ח. ברקע ישנם גורמים נוספים שתורמים לעליית התשואות, ובניהם העלייה במחיר הנפט, קצב הנפקות גבוה של אג"ח ממשלתיות לאור הגרעון הגדול יחד עם המדיניות הפיסקלית המרחיבה, ועלייה בפרמיית הסיכון.

כפי שניתן לראות בתרשים המצורף מטה, תשואות אגרות החוב זינקו בימים האחרונים בארה"ב, מה שתרם לעליית תשואות האג"ח גם בישראל שכן לאורך זמן תשואות אגרות החוב ל-10 שנים בארה"ב ובישראל הולכות יד ביד.

אלו מכם שממש מתעניינים במתאם המובהק בין השניים – על פי מודלים סטטיסטיים הוא מוערך בשליש, כלומר, על כל עלייה של 10 נ"ב ( 0.1% ) בתשואת האג"ח ל-10 שנים בארה"ב, התשואה ל-10 שנים בישראל עולה בממוצע בכ-3-4 ( 0.03%-0.04%), בהנחה ושאר המשתנים שמשפיעים קבועים.