היעד המפתיע של אילון מאסק: מסע בעקבות חזון כלכלי או הגשמת חלום חברתי?

 | 24.08.2023 17:44

| גיא סולומון, מנכ"ל MAGY Group |

המסע של אילון מאסק לרכישת טוויטר החל הרבה לפני שמאסק החל לרכוש את מניות החברה.

במרץ 2017, הוא רכש את הדומיין X.com, ולמרות שמחיר הרכישה המדויק לא נחשף באופן רשמי, הערכות דיברו על סכום של בין 6 ל-10 מיליון דולר. מיד לאחר הרכישה, הוא צייץ ואמר, "תודה ל-PayPal שאפשרת לי לקנות בחזרה את X.com, הוא כמובן ציין שאין לו תוכנית עסקית בנוגע לדומיין, אלא, מדובר בערך סנטימנטלי.

אבל כבר אז היה ברור לכולם שמאסק חושב כמה צעדים קדימה.

את המסע שלו ב-PayPal הוא סיים עם 165 מיליון דולר, מה שאיפשר לו להקים את SpaceX ב-2002 ולהצטרף לטסלה ב-2004 בהשקעה קטנה של כ-6.5 מיליון דולר. ההשקעות, התבונה העסקית והדרך שמאסק הוביל את SpaceX וטסלה הפכו אותו לאדם העשיר בעולם. בסוף שנת 2021 הוערך הונו ב-320 מיליארד דולר, מה שאיפשר לו להתחיל להגשים את חזונו הגדול – "הסופר אפליקציה".

את ההשראה הגדולה הוא קיבל מענקית הטכנולוגיה הסינית – WeChat, שמאפשרת לנהל תחומי חיים רבים בסופר אפליקציה אחת, כמו למשל, העברת מסרונים, העברת כספים, כלי ניווט, תור לרופא או מקום במסעדה. ב-2020, הורה הנשיא דונלד טראמפ לחסום את האפליקציה הסינית בארה"ב ובהמשך היא נחסמה במדינות מערביות נוספות, וזאת בשל החשש מאיסוף נתוני משתמשים על ידי הממשל הסיני.

מאסק זיהה את ההזדמנות הגדולה וחיבר אותה לחזון האישי שלו.

כדי להגשים את החזון, הוא היה צריך פלטפורמה חברתית עם מאות מיליוני משתמשים, וכמובן, אפשרות לרכוש אותה, טוויטר עמדה בכל התנאים. בינואר 2022, החל מאסק לרכוש את טוויטר ועד לחודש אפריל באותה שנה הוא הפך לבעל המניות הגדול ביותר בחברה עם נתח בעלות של 9.1%.

בהמשך הסיפור הסתבך, הוא הציע לרכוש את יתר המניות ולבצע השתלטות בעבור 44 מיליארד דולר, דירקטוריון טוויטר הגיב באסטרטגיית "גלולת הרעל" – חלוקת מניות לכל בעלי המניות פרט למשתלט. ולבסוף, דירקטוריון החברה השתכנע לקבל את הצעתו, אך עבור מאסק הסביבה העסקית השתנתה, השווקים ירדו בחדות, והונו האישי צנח ב-48% בתוך פחות משנה.

בחודש מאי 2022 צייץ מאסק שהעסקה "בהקפאה" וכי הוא ממתין למידע נוסף מהחברה, בשלב מסוים ניסה לסגת מעסקת הענק, אך בסופו של דבר, בית המשפט בדלאוור לא השאיר לו יותר מדי ברירות, ולבסוף העסקה נחתמה. רבים טענו אז וטוענים גם היום, כי מדובר בעסקה כושלת, במחיר מוגזם ונכון לרגע זה שווי טוויטר מוערך בכ-20 מיליארד דולר, המשקף ירידה של כ-55% ביחס למחיר העסקה.