המכירות ברשתות השיווק מצביעות על ירידה קלה בצריכה של משקי הבית

 | 07.08.2023 10:58

| ויקטור בהר, מנהל המחלקה הכלכלית בבנק הפועלים, וכלכלני הפועלים |

| ישראל:/h2

צמצום עילת הסבירות מאחורינו, והמשך החקיקה מתוכנן למושב החורף שיחל בנובמבר. בין לבין מצפים לנו דוחות של חברות הדירוג שאולי ישפכו יותר אור על האופן בו הן תופסות את סיכון המדינה בעקבות החקיקה.

חברת דירוג האשראי פיץ' הפחיתה בשבוע החולף את דירוג האשראי של ממשלת ארה"ב. הפחתת הדירוג מציפה את הדילמה של המדרגים לגבי ישראל. במקרה של ארה"ב החוב גבוה, הגירעון השוטף ממשיך להגדיל אותו, והממשל מתקשה לקבל החלטות לא פופולריות לצמצום הגירעון.

בסופו של יום הדירוג מבטא כושר החזר של החוב הממשלתי, ובמקרה של ישראל קשה לומר שמדינה עם יחס חוב תוצר של 60%, וגירעון תקציבי שאולי יגיע ל- 2% מהתוצר, מועמדת לאירוע אשראי בטווח הנראה לעין.

ניתן לטעון שכל פגיעה בפוטנציאל הצמיחה מהווה סיכון לחוב ארוך הטווח, וכן שלא ברור מה תהיה מידת המחויבות של ממשלות עתידיות לשמירה על האיתנות הפיננסית, וכאן הדברים כבר תלויים בפרשנות של חברות הדירוג להתפתחויות.

חלק תלוי גם בעיתוי הפרסום, ככל שחולף הזמן ויתפרסמו נתונים כלכליים חלשים יותר, ובכלל זה אולי הרעה במצב התקציבי, זה עשוי להטות את הכף מצד המדרגים.

יש לציין ששוק איגרות החוב לא "מעניש" עד כה את ממשלת ישראל בפרמיות גבוהות יותר באג"ח הממשלתיות הנקובות במט"ח, וגם איגרות החוב בשקלים חזרו להיסחר בתשואה שנמוכה מזו שבארה"ב

התשואה ל-10 שנים בשקלים נסחרת עתה ברמה של 3.85%, כעשרים נקודות בסיס מתחת לתשואה של הטרז'רי האמריקנית.

המכירות ברשתות השיווק מצביעות על קיפאון ואפילו ירידה קלה בצריכה המקומית של משקי הבית ברבעון השני של השנה.

מגמה דומה נצפתה גם במכירות בכרטיסי אשראי. נתונים אלו הושפעו להערכתנו מהעלייה החדה בנסיעות לחו"ל, שגורמת להסטת צריכה מהשוק המקומי לחו"ל. יציאות הישראלים לחו"ל בחודש יולי היו גבוהות בכ- 20% מאלו של יולי אשתקד.

כלומר, הנתונים משקפים את הפגיעה ברשתות הקמעונאיות המקומיות, יותר מאשר ירידה בהוצאות של משקי הבית.