קריסת FTX שוחקת את האמון בתעשיית הקריפטו; מה צריך ללמוד ממנה?

 | 13.11.2022 11:02

| מאת אילן שטרק, מנכ"ל אלטשולר שחם הוריזון |

בימים האחרונים עולם הקריפטו נדהם לגלות כי FTX, אחת מבורסות הקריפטו המובילות בעולם, ביצעה את ההונאה הגדולה ביותר בשוק הקריפטו. לטעמי, מדובר בלא פחות מאירוע בסדר גודל של פשיטת הרגל של ליהמן ברדרס בשנת 2008 (אף אם הנסיבות שונות), וקיימים גם קווי דמיון לנפילתו של הברוקר MF Global בשנת 2011, שהשתמש במיליארד דולר מכספי לקוחותיו לכיסוי הפסדים שנבעו ממרג'ין קול (דרישת ביטחונות).

השפעות של פשיטת הרגל עשויות להגיע מגלי הדף מכיוון בורסות או ברוקרים וספקי נזילות שהיו חשופים לבורסת FTX או לחברת הבת שלה Alameda Research, שעסקה במסחר ארביטראז', אספקת נזילות לבורסות וביצוע עסקאות OTC (מעבר לדלפק) לגופים וחברות.

בורסת FTX עצרה את אפשרות משיכת הנכסים של לקוחותיה, ומעבר לנפילת בורסה בסדר גודל כזה, יש כאן אובדן אמון בתעשייה שלמה. הבורסה, שהוקמה בשנת 2019, גייסה בחודש יולי 2021 סכום אסטרונומי של 900 מיליון דולר לפי שווי של 18 מיליארד דולר, ובינואר האחרון ביצעה גיוס נוסף בהיקף של 400 מיליון דולר לפי שווי של 32 מיליארד דולר. סך הגיוסים של החברה עמד על 2 מיליארד דולר.

בין המשקיעים ב-FTX ניתן למנות קרנות הון סיכון מהשורה הראשונה כדוגמת Paradigm ($278M investment), Sequoia Capital ($213M investment), Thoma Bravo ($130M investment), Soft SoftBank (nearly $100M investment) וכן משקיעים פרטיים כדוגמת Paul Tudor Jones ו-Alan Howard.

כספיהם של המשקיעים הלך לטמיון. במהלך סוף השבוע האחרון הודיעה FTX על פרישת המנכ"ל והמייסד, סם בנקמן פריד, ועל כניסה להליך של הגנה מפני פשיטת רגל, Chapter 11, שלה ושל 130 חברות קשורות. 

לא ארחיב כאן על כל הרכישות שביצעה הבורסה באמצעות FTX או FTX US, כדוגמת Blockfolio, Blockfi, Voyager והחזקה של אחוזים בברוקר האמריקאי רובינהוד מרקטס (NASDAQ:HOOD), אבל עולות כאן שאלות לא מעטות על האיש שהצטייר כמי שמושיע חברות שנכנסות לקשיים - ובסוף הונה יותר ממיליון משתמשים ברחבי העולם והמיט אסון על כלל התעשייה ועל האמון שניתן בה. 

בואו אציג מעט מספרים של בורסת FTX כדי להבין את גודל הנפילה. בטבלה הבאה ניתן לראות את העלייה במספר המשתמשים בבורסה (מקור הנתונים: FTX):