מיתון בארה"ב לא יהיה תופעת לוואי של מדיניות הפד, אלא מטרתה העיקרית

 | 18.09.2022 14:40

 | אורי גרינפלד, האסטרטג הראשי של פסגות בית השקעות |

החדשות באשר לצעדים של ממשלת גרמניה להלאמת ענקית הגז יוניפר הזכירו לחלקנו את המהלכים של ממשלת ארה"ב להלאמת גופים כמו GM, AIG וסיטי (באופן חלקי) במהלך 2009-2008. לא רק בגרמניה מדברים על הלאמות - ולמעשה באוסטריה, פינלנד, שווייץ ושבדיה הממשלות כבר פעלו להעביר הלוואות וקווי אשראי של מיליארדי אירו על מנת להציל חברות אנרגיה שעמדו בפני קריסה והיוו איום על מיליוני אזרחים שזקוקים לחשמל כדי להמשיך לראות את המלחמה באוקראינה בטלוויזיה.

כשיורדים לעומק הדברים, מגלים שהקשר בין האירועים לא מקרי בכלל. משבר האנרגיה באירופה לובש בימים אלו צורה חדשה, כאשר חלק גדול מחברות האנרגיה השונות מגיעות למצב של מחסור בנזילות ועומדות על סף קריסה. מדוע חברות האנרגיה קורסות ולא פשוט מגלגלות את עליית המחירים לצרכן?

ובכן, בדיוק כמו ב-2008, הקריסה היא לא תוצאה של הפעילות הריאלית, אלא של המבנה הפיננסי של שוק האנרגיה האירופי, שכמו סקטור הבנקאות בארה"ב שלפני 2008 חרג מכל גבול של הגיון. המסחר באנרגיה באירופה בשנים האחרונות נעשה דרך שוק של חוזים עתידיים במינופים של עד פי 100 כך שעליית המחירים החדה מביאה את החברות לעמוד בפני מרג'ין קול ומכריחה את החברות להסב עוד ועוד כסף לביטחונות.

כמה אנחנו קרובים לאותו רגע שמשבר האנרגיה הופך למשבר פיננסי? ובכן, בשל המינופים הגבוהים ההערכות הן שממשלות אירופה (או הבנקים המרכזיים) יצטרכו להזרים בקרוב למערכת לא פחות מ-1.5 טריליון אירו על מנת למנוע ממנה לקרוס. איך זה עומד עם העלאות הריבית והרצון לצמצם את הנזילות בשווקים כדי לעצור את האינפלציה? האוקראינים כנראה היו אומרים ש-життя паскудне.

גרף: לחצי הנזילות באירופה מתחזקים. המרווח בין הריבית הבין-בנקאית ל-3 חודשים ותשואות האג"ח הגרמניות