כיצד מנצל המיליארדר סם בנקמן-פריד את התקררות שוק הקריפטו למסע רכישות

 | 25.07.2022 16:34

| אסף אלמליח, אנליסט קריפטו בכיר בבית ההשקעות Proxibit | 

נקודות מפתח בסקירה השבועית:

  • סם בנקמן פריד, מייסד FTX, יצא למסע רכישות יוצא דופן. מה הוא מתכנן ומהן ההשפעות על השוק?

  • כורי הביטקוין הובילו את גל המכירות בחצי השנה האחרונה, האם זה הסוף?

  • מהו הגיל הממוצע של כל דולר שהושקע במטבעות קריפטו? ומדוע זה כל כך חשוב?

 | מיליארדר הקריפטו סם בנקמן-פריד במסע רכישות /h2

נראה כי שוק המטבעות הדיגיטליים מצא לו משיח חדש. בקרב משקיעי הקריפטו האכזבה מאילון מאסק ברורה, וכך התפנה מקום למנהיג בתעשייה שמאמינה בביזור מוחלט. 

לפני שהקים את חברת FTX, הרוויח בנקמן כמיליון דולר בכל שבוע מביצוע מסחר ארביטראז' על הביטקוין - אז עדיין מטבע עלום, עם לא מעט חוסר יעילות, שאותה ניצל בנקמן בחוכמה. עשור עבר, ומעבר לאותו "ילד פלא" שנהפך למיליארדר לפני גיל 30, בנקמן מתגלה כאיש עסקים חד וממולח. בחודשים האחרונים, החברות שבבעלותו, FTX ו-FTX US, רכשו מספר לא מבוטל של חברות בתחום הקריפטו, ובהן BlockFi , Bitvo ו-Liquid. נוסף על כך, בנקמן-פריד הציע להיות מעורב בחילוץ פלטפורמת ההלוואות של החברה הישראלית-אמריקאית Celsius, וכעת נודע כי FTX מנהלת מגעים לרכישת Bithumb, אחת מבורסות הקריפטו המובילות בקוריאה הדרומית.

סך הכספים שהקצה בנקמן לרכישת חברות, או לחלופין ל"זריקת גלגל הצלה" לחברות קריפטו לקראת פשיטת רגל, הוא לא פחות מ-2 מיליארד דולר. סכום יוצא דופן, אפילו בשביל אדם שהונו מוערך בשווי של 10 מיליארד דולר. 

בעודו מנסה לצייר את עצמו כמשקיע נדיב עם כיס עמוק, שעוזר לתעשיית הקריפטו בזמן שהיא צריכה, חשוב לשים לב לניואנסים הקטנים. בנקמן-פריד הוא אדם חד הבחנה, שמנצל את המשבר בשוק למסע רכישות יוצא דופן, שבסופו יהיה הבעלים של עוד כמה חברות.

"זריקת גלגל ההצלה" של בנקמן יקרה במיוחד לבעלים של אותן חברות. כך למשל, חברת BlockFi נרכשה בחודש שעבר על ידי בנקמן פריד במחיר של 25 מיליון דולר, נוסף על הלוואה שלא הוחזרה בסך 250 מיליון דולר. לפני שנה, ביולי 2021, גייסה BlockFi השקעות לפי שווי חברה מוערך של 4.8 מיליארד דולר. זוהי דוגמה אחת לעסקה חסרת תקדים עבור בנקמן.

בכל מקרה, ראינו בעבר כיצד חברות קריפטו שתלויות זו בזו, קורסות בזו אחר זו בזמני משבר. תארו לכם מה יקרה במחזור הבא, כאשר הרבה מאוד חברות יהיו תחת הידיים של איש אחד. לא בטוח שזה כל כך בריא לשוק המטבעות הדיגיטליים.  

| כורי הביטקוין הובילו את גל המכירות בחצי השנה האחרונה /h2

עד השנה שעברה, כורי ביטקוין רבים נקטו גישה של "החזקה בכל מחיר". גישה זו התחלפה כשמחיר הביטקוין צלל במהלך 2022. במאי האחרון, חברות הכרייה (הציבוריות) מכרו קרוב ל-100% מכמות המטבעות שייצרו. כלומר, כמעט כל מטבע שנכרה - נמכר מיד במחיר השוק. ברור שמצב כזה ייצור לחץ מכירה לא קטן.

עם זאת, חודש יוני אופיין בלחץ מכירה גדול עוד יותר. אם לדייק, ביוני מכרו הכורים פי 4 מטבעות מאשר במאי - כלומר, על כל מטבע שנכרה זה עתה, נמכרו ארבעה מטבעות ביטקוין. סך המטבעות שמכרו הכורים בחודש יוני היה כ-14,600 ביטקוינים.