בנק ישראל מנסה לבלום את האינפלציה ומספק תחזית ריבית גבוהה מהצפוי

 | 04.07.2022 17:26

| ד"ר גיל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי |

בנק ישראל העלה את הריבית ב-50 נ"ב ל-1.25%, וזאת בדומה לתחזית של לאומי וגם חציון הקונצנזוס. בנק ישראל הסביר את ההחלטה בכך שהאינפלציה בישראל מצויה מעל לגבול העליון של יעד יציבות המחירים וגם הציפיות לאינפלציה לשנה הקרובה מצויות מעל לגבול העליון של היעד. האינפלציה התרחבה לחלק גדול מסל המדד וזהו תהליך בעייתי מבחינת בנק ישראל.

במטרה למנוע התגלגלות נוספת של האינפלציה לספירלת "אינפלציה-ציפיות-שכר-אינפלציה", בנק ישראל העלה את הריבית במידה רבה יותר מאשר בהחלטות הקדמות.

כהתפתחות חיובית, בנק ישראל ציין את הציפיות לאינפלציה לשנה השנייה ואילך שהתכנסו חזרה אל מרכז היעד. בנק ישראל מעריך שבמשק הישראלי נמשכת פעילות כלכלית ערה ושוק העבודה מוסיף להיות הדוק עם לחצי שכר. אלו תנאים המאפשרים המשך של ההידוק המוניטרי. עם זאת, ההאטה בעולם, על רקע השפעות המלחמה באוקראינה, השיבושים בפעילות הייצור בסין, מצב ההי-טק העולמי, וכן אי הוודאות הפוליטית בישראל צפויים להאט את הפעילות הכלכלית בהמשך. בהקשר זה, הנגיד הדגיש את עצמאות בנק ישראל והוועדה המוניטרית.

לצד הודעת הריבית, חטיבת המחקר עדכנה את תחזיתה והנמיכה רק במקצת את תחזית הצמיחה לישראל. תחזית הצמיחה לשנת 2022 והתחזית לשנת 2023 הופחתו ב-0.5 נקודת אחוז בלבד, על רקע הצפי למדיניות מוניטרית מרסנת יותר וכן בשל התייקרות המוצרים המיובאים. התחזית כוללת הערכה שהתוצר יצמח בישראל בשנת 2022 בשיעור של 5% ובשנת 2023 בשיעור של 3.5%.

לפי תחזית בנק ישראל, שיעור האינפלציה צפוי להסתכם בשנת 2022 ב-4.5% ובשנת 2023 הוא צפוי לרדת ל-2.4%. שיעור האינפלציה בארבעת הרביעים הקרובים המסתיימים ברביע השני של 2023, צפוי לעמוד על 3.3%. תחזיות אלו דומות לתחזיות לאומי ועל מנת שיתממשו תידרש בלימה נוספת של מחירי הסחורות בעולם, המשך הירידה במחירי התובלה העולמיים והמשך האינדיקציות לפעולות של הגדלה משמעותית של היצע הדיור בישראל.