מה באמת יקרה אם מחיר הביטקוין יצנח מתחת ל-20 אלף דולר?

 | 16.06.2022 14:34

| אסף אלמליח, אנליסט קריפטו בכיר בבית ההשקעות Proxibit |

נקודות מפתח בסקירה השבועית: 

  • צלזיוס, מניעת המשיכות - ומשה חוגג
  • מה באמת יקרה אם ביטקוין יירד מתחת ל-20 אלף דולר?
  • מיקרוסטרטג'י: החשש מפשיטת רגל מנותק מהמציאות
  • חששות כורי הקריפטו: העברות כספים מאסיביות לבורסות הקריפטו הריכוזיות

| צלזיוס, מניעת משיכות ומשה חוגג

חברת Celsius, אחת מחברת ההלוואות הגדולות בעולם הקריפטו, הודיעה השבוע על הפסקת משיכות כספים בפלטפורמה שלה לאור המצב בשוק הקריפטו. הדבר דומה לכך שבנק יאמר כי אינו מאפשר יותר ללקוחותיו למשוך כספים עד להודעה חדשה (לא שזה לא קרה בעבר). אבל הרצון למנוע את "הריצה לבנקים" (גרסת הקריפטו) דווקא יצר אפקט הפוך - הוא רק תידלק את הרצון של משתמשים להוציא ככל האפשר את הכספים שנמצאים אצל צלזיוס.

יש לומר: האזהרות על צלזיוס לא פסקו מלהגיע זה כבר כשנה. אלה שזקפו אוזניים למשמע האזהרות, נחלצו מהסאגה הזו בשבוע האחרון. כך או כך, המודל העסקי שמבטיח 18% תשואה למשקיעים, פשוט אינו עושה שכל - ועל כל משתמש להביט בהבטחה כזו בעין חשדנית.

מייסד צלזיוס, אלכס משינסקי, היה מעורב בכמה פרויקטים שקדמו לצלזיוס. בסרטון שפורסם בערוץ היוטיוב Upper Echelon Gamers טוען אנליסט כי ישנו קשר בין ארנקי קריפטו פרטיים של משינסקי לבין חברת Sirin Labs שאותה ייסד משה חוגג, שנעצר בנובמבר האחרון בגין הונאות כלכליות גם בעולם הקריפטו.

לטענת אותו ערוץ יוטיוב, הדרך היתה פשוטה: משינסקי מקים חברה, יוצר שיתופי פעולה, מקבל מטבעות קריפטו לפני ההנפקה שלהם, ומוכר אותם לאחר ההנפקה וגורף רווחים. מטבעות הקריפטו AMM ו-SRN הניבו רווחים יפים למשקיעים המוקדמים, שמכרו בזמן הנכון, ובהם לכאורה גם משינסקי. אבל כיום, המטבעות האלה שווים גרושים. באופן מצחיק, ובגלל האופי הפתוח של הבלוקצ'יין, תמונת הפרופיל של משינסקי בטוויטר, הלא היא NFT, היא שקישרה את האנליסט אל ארנקי הקריפטו הרלוונטיים.

יחד עם חוגג, אחד החשודים בפרשה הוא ירון שלם, לשעבר CFO של צלזיוס. הבעיות בצלזיוס לא התחילו היום: בדצמבר האחרון היתה החברה קורבן לתקיפת סייבר בשווי של 54 מיליון דולר בביטקוין, שקרתה בפלטפורמת BadgerDAO, שהיא פלטפורמת DeFi (מימון מבוזר). 

צלזיוס היתה מעורבת, בין השאר, ב"סחרור המוות" שקרה במטבע הקריפטו TerraUSD בחודש שעבר, ומשכה יותר מ-535 מיליון דולר מהפרוטוקול Anchor של האקוסיסטם של Terra.

ואולי הטעות הגדולה ביותר של צלזיוס היתה נעילת הכספים בגרסה החדשה של את'ריום, תוך שימוש בפרוטוקול Lido protocol. הבעיה עם אסטרטגיה זו היא חוסר נזילות. עד שהמעבר לאת'ריום 2.0 יושלם, אין לחברה גישה לכספים אלה. המעבר לאת'ריום 2.0 יצר אקוסיסטם שלם שבו משתמשים ממירים מטבעות ETH תמורת מטבעות stETH. ואולם, בעוד stETH אחד אמור להיות ניתן לפדיון עבור ETH אחד, המחיר של stETH ירד בהשוואה ל-ETH בשבועות האחרונים, כאשר נפילת שוק הקריפטו גרמה למחזיקים למכור את ה-stETH שלהם. 

| מה באמת יקרה אם ביטקוין ירד מתחת ל-20 אלף דולר?

בעוד סנטימנט דובי מציף את השווקים הפיננסיים, ביטקוין, שעוקב גם הוא אחר המגמה הדובית, נסחר נכון לכתיבת שורות אלה במעט מעל 20 אלף דולר. זאת, לאחר צניחה ממחירו הגבוה בכל הזמנים, של כמעט 69 אלף דולר, בנובמבר האחרון - צניחה שמיוחסת להחמרה בתנאים המאקרו-כלכליים, עם עליית האינפלציה וריביות. 

ביום רביעי השבוע הודיע הפדרל ריזרב על העלאת ריבית בארה"ב ב-0.75 נקודות בסיס. באפקט הפוך, הודעת הריבית בדרך כלל פותחת שער לעליות שערים בטווח הקצר, מכיוון שהספק מכרסם בשוק עד לרגע ההודעה, ומייצר לחץ מכירה בשוקי ההון - כולם מתמחרים את עליית הריבית שצפויה לבוא. לאחר ההודעה, הספק מוסר, ונוצרות עליות מחירים שבדרך כלל לא מחזיקות הרבה זמן.

בנוגע לביטקוין, האזור שבין 20,500 ל-19,700 דולר מהווה תמיכה ונקודה קריטית כדי להבין לאיפה הולך שוק המטבעות הדיגיטליים בחודשים הקרובים. נפילה למטה מטווח ה-20 אלף דולר תעמיד את הסוחרים בשוק בסכנה ממשית לצלילה של עד 17,500 דולר, ובמקרה הגרוע יותר עד 12,700 דולר.