לא רק התנודתיות: אילו גורמים מרכזיים השפיעו על שוק המט"ח בשבוע האחרון?

 | 29.05.2022 15:33

| מאיה לוין, אנליסטית ניהול סיכונים בחברת okoora |

בשבוע החולף, התנודתיות בשוקי המניות ובשוק המט"ח המשיכה ללוות אותנו. ברקע למגמה, פרסום פרוקטול החלטת הריבית של הפד, פרסום מדד המחירים של ההוצאה לצריכה פרטית בארה"ב (PCE) ואיתותים ניציים של יו"ר ה-ECB לגבי כיוון הריבית באירופה.

בסיכום שבועי, שער הדולר/שקל ירד ב-0.43% ונקבע על 3.349 ביום שישי האחרון. הדולר נחלש מול סל המטבעות ב-1.44% ונקבע על 101.66. האירו התחזק מול השקל ב-1.20% ונקבע על 3.593. האירו התחזק גם מול הדולר ב-1.62% ונקבע על 1.073. 

פרוטוקול החלטת הריבית של הפד שפורסם בשבוע שעבר הרגיע מעט את המשקיעים כאשר מדדי המניות המרכזיים בארה"ב נסחרו בעליות שערים והדולר נחלש מול מרבית מטבעות העולם. בפרוטוקול דווח כי בכירי הפד תומכים בביצוע העלאות של 0.5% בפגישות הבאות של הוועדות המוניטריות. נוסף על כך, מהפרוקטול עולה כי חברי הפד מתכוונים לבצע הערכה מחדש של מצב הכלכלה בארה"ב לאחר כמה העלאות ריבית ולבחון את תוואי העלאות הריבית העתידי.

במקביל, ביום שישי האחרון פורסם מדד ה-PCE, המודד את המחירים של הצריכה הפרטית בארה"ב ומהווה אינטדיקטור חשוב עבור הפד בנוגע לכיוון האינפלציה: בחודש אפריל המדד ירד ל-4.9% בקצב שנתי, לעומת 5.3% בחודש הקודם. נתון זה, תרם לסנטימנט השלילי בדולר ונתן זריקת עידוד למשקיעים כאשר מדדי המניות המרכזיים ננעלו בעליות שערים.

במבט קדימה, ככל שהבנק המרכזי בארה"ב ימשיך במתווה העלאות הריבית, ההערכה היא כי המטבע האמריקאי ימשיך להתחזק בטווח הקצר. עם זאת, צריך לזכור שהבנק המרכזי בארה"ב נמצא במלכוד מסוים, שיכול להקשות עליו לדבוק בקצב הריסון המוניטרי המתוכנן: מצד אחד שיעור האינפלציה בארה"ב עדיין נמצא סביב ה-8% (CPI), אבל במקביל האינדיקטורים הכלכליים מתחילים לאותת על האטה כלכלית במשק האמריקאי.

המשמעות היא שקיימת סבירות מסוימת כי הפד ייאלץ לרסן את מתווה העלאות הריבית בארה"ב כדי להימנע ממיתון - מה שצפוי לתמוך בהיחלשות הדולר בטווח הבינוני-ארוך.

בגזרת האירו, חברי ה-ECB מתחילים לאותת לשווקים כי העלאת ריבית באירופה נמצאת על הפרק כבר בהחלטת הריבית הקרובה, כאשר יושבת ראש ה-ECB כריסטין לאגרד, ציינה השבוע בריאיון לבלומברג כי הריבית באירופה צפויה להיות חיובית כבר בסוף הרבעון השלישי של השנה. בתגובה לכך, האירו זינק בחדות בתוך מספר שעות, הן מול הדולר והן מול השקל.