קריסת הסטייבלקוין UST חימשה את הרגולטורים בעולם במאבקם מול שוק הקריפטו

 | 26.05.2022 16:41

| אסף אלמליח, אנליסט קריפטו בכיר בבית ההשקעות Proxibit |

נקודות מפתח בסקירה השבועית: 

  • בהשפעת הקריסה של UST, מטבעות יציבים על הכוונת של הרגולטורים

  • דוח הפדרל ריזרב על מטבעות דיגיטליים - מסקנות

  • עלייה במינופים - מה המשמעות?

| אחרי קריסת הסטייבלקוין UST, מטבעות יציבים על הכוונת של הרגולטורים/h2

ה-Financial Conduct Authority) FCA) הבריטי פועל מול משרד האוצר הבריטי להגעה למסגרת רגולטורית חדשה למטבעות דיגיטליים, בדגש על מטבעות יציבים, Stablecoins. הדחיפה המואצת לגיבוש רגולציה חדשה בנושא מגיעה בעקבות קריסת המטבע היציב שהיה השלישי בגודלו בעולם, TerraUSD שסימולו UST, ב-9 במאי. בקריסה הזו נמחקו כ-18 מיליארד דולר רק במטבע UST - מה שגרם להפסדים כבדים בקרב משקיעים שחשבו שהם מחזיקים את הנכס הבטוח ביותר, מטבע יציב.

בריטניה נוקטת באחרונה עמדה נוקשה יותר ויותר כלפי תעשיית הקריפטו, עם דרישות מצדה שאילצו כמה חברות לעבור לתחומי שיפוט ידידותיים יותר מחוץ לבריטניה. שרה פריצ'רד, המפקחת על עבודת ה-FCA בנושא המטבעות הדיגיטליים, אמרה השבוע כי 

"החדשנות נמשכת אם היא פועלת היטב, וברור שראינו את ההשלכות וחלק מהבעיות שעלולות להתעורר". 

נוסף על כך, הסבירה פריצ'רד כי כמעט 70% מהמבוגרים שקנו מטבעות קריפטו בבריטניה הניחו שהם מוסדרים בחוק, כשזה לא המצב. 

ההתמוטטות של המטבע היציב UST של Terra העניקה לרגולטורים וקובעי המדיניות העולמיים תחמושת רצינית במאבקם לשלוט בתעשיית הקריפטו ולהגביל את השימוש בנכסים דיגיטליים.

אלו החוששים ביותר מהמהלכים הצפויים של רגולטורים ברחבי העולם הן חברות המתעסקות במטבעות יציבים, גם אם המנגנון שונה בתכלית מהשיטה האלגוריתמית עתירת הסיכון שבה פעל UST.

גם כיום מטבעות יציבים הפועלים בשיטה האלגוריתמית ומגובים בנכסי קריפטו אחרים, ולא בנכסים מהעולם האמיתי (דולרים, מטבעות פיאט, נדל"ן או אג"ח) פועלים ללא מפריע. המוביל והמעניין שבהם הוא USN של NEAR PROTOCOL. לא ניכנס להבדלים שבין המנגנונים בין USN ל-UST, אבל בסך הכל USN פועל באפיקים בטוחים יותר ומוגנים יותר, ועדיין גם מטבע יציב זה עלול לאבד את הצמדתו לדולר בתרחישים מסוימים. לכן, חשוב להיזהר בעולם המטבעות היציבים ולהעדיף מטבעות שבוחרים לגבות עם נכסים בעולם האמיתי.

מטבעות יציבים מהווים כיום כ-12% משוויו הכולל של שוק הקריפטו, עם שווי שוק של כ-162 מיליארד דולר לקבוצת נכסים זו. נתון זה ירד בכ-17% מהשיא, בעיקר בשל קריסת רשת UST ב-18 מיליארד דולר, כששווייה כעת כמיליארד דולר בלבד. 

גם המטבע היציב הגדול בעולם, Tether, התכווץ. ההיצע במחזור של USDT של תת'ר עומד כיום על כ-73 מיליארד דולר - ירידה של 12% מ-83 מיליארד דולר בשיא, בעיקר בשל פדיונות ומשקיעים שמוציאים כסף משוק הקריפטו. לסטייבלקוין USDC של Circle (שבבעלות Coinbase (NASDAQ:COIN) האמריקאית) יש כעת שווי שוק של כ-53 מיליארד דולר - לא רחוק מהשיא.

| דוח הפד על מטבעות דיגיטליים: מה מניע את אימוץ הקריפטו? /h2

הדוח השנתי של הפדרל ריזרב על "הרווחה הכלכלית של משקי בית בארה"ב" לשנת 2021, נותן מבט על סטטיסטיקות מעניינות ביותר בנוגע לשימוש הציבורי במטבעות דיגיטליים באמריקה. 46%, כמעט מחצית ממשקיעי הקריפטו בארה"ב, היו בעלי הכנסה שנתית של 100 אלף דולר או יותר, בעוד ל-29% מהם היתה הכנסה מתחת ל-50 אלף דולר בשנה. אלה שמשתמשים במטבעות קריפטו לצורכי העברות כספים ותשלומים היו באופן כמעט גורף בעלי הכנסה נמוכה יותר. הסקר של הפדרל ריזרב מעלה כי לא פחות מ-12% מהאמריקאים החזיקו או קנו מטבעות קריפטו במהלך 2021.

ארה"ב הביאה לעולם כמה מחברות הקריפטו הגדולות בעולם, ואפילו לכמה ערים בארה"ב, כמו ניו יורק ומיאמי, יש CityCoins - מטבעות דיגיטליים משלהן. מדינות אחרות בארה"ב חוקקו חוקים המעודדים את השימוש במטבעות קריפטו. כך לדוגמה, מחוקקים באריזונה הציעו לאפשר תשלומי מס במטבעות קריפטו, ובכך הובילו לאימוץ מטבעות דיגיטליים בקרב תושבי המדינה.

במבט על נתוני on-chain כ-40% ממחזיקי הביטקוין הפסידו כסף לאחר הקריסה האחרונה בשוק. האמריקאים ספגו לא מעט מזה, אבל באופן קבוע כשהשוק עולה, כמות המשתמשים והסוחרים במטבעות דיגיטליים גדל. בעלייה האחרונה, כשהביטקוין הגיע לשיא בנובמבר האחרון, כמות משקיעי הקריפטו בארה"ב הוכפלה.

| צפי לתנודתיות גבוהה/h2

אחרי שבוע של סטגנציה בשוק המטבעות הדיגיטליים, שיעורי המינוף בשוק חוזרים לעלות. בחוזים הקבועים (שהינם ללא תאריך פקיעה), המינופים בביטקוין עשו עלייה משמעותית - וכעת הגיעו לשיא של כל הזמנים, עם קרוב ל-290,000 ביטקוינים.