מדוע מניות השבבים צונחות? ניתוח יסודי מסמן כי השוק יתקן את עצמו

 | 22.05.2022 14:27

| גבי דיאמנט, CTO של חברת Deshe Analytics |

מדד מניות הטכנולוגיה נאסד"ק רשם ראלי מדהים לאחר משבר הסאבפריים (למעט כמה ירידות בדרך), וזינק בין 2009 ועד לשיאו האחרון בנובמבר 2021, ב- 1,065% - כפול מעלייתו של S&P 500 באותה התקופה, ופי שלוש ממה שהניב מדד הדאו ג'ונס, כאשר גם בתוך המדדים הללו, מי שהוביל את העליות בשנים האחרונות היו בעיקר מניות הטכנולוגיה.

גם עכשיו, לאחר מכירת החיסול הברוטאלית בסקטור הטכנולוגיה, 16 מתוך 20 החברות הגדולות ביותר בנאסד"ק באות מאותו המגזר. הדומיננטיות של הטכנולוגיה בשווקי המניות הפכה למובנת מאליה, וזה לא שאין לזה ביסוס: הרי שכלל הכלכלה ורוב חיי היום יום שלנו מבוססים טכנולוגיה.

בהמשך לזה, כל מוצר טכנולוגי בעולם המודרני עובד על שבבים (צ'יפים), בין אם מדובר במעבדים, שבבי זיכרון או מעגלים משולבים. ככל שתהליכי הדיגיטליזציה הולכים ומאיצים, הביקושים לשבבים הולכים וגוברים. כך לדוגמה, בשנת 2021 נוספו למאגרי המידע של הציביליזציה 82 זטה-בייט (82 טריליון ג'יגה) של נתונים, והתוספות השנתיות של המידע הנצבר גם הולכות וצומחות באופן אקספוננציאלי. אבל ייצור שבבי הזיכרון לא עומד בביקושים לאיחסון המידע העצום הזה; יצרניות לא מסוגלות לספק את הביקושים הנערמים, והלקוחות נאלצים לעשות הזמנות חודשים מראש.

אז קיימת כאן אנומליה: אם הביקוש לשבבים הוא כל כך חזק, אז למה יצרניות השבבים נופלות בבורסות? AMD (NASDAQ:AMD) איבדה 32% מתחילת השנה, אינטל (NASDAQ:INTC) איבדה 17%, מיקרון טכנולוג'י (NASDAQ:MU) הפסידה 22%, ASML (NASDAQ:ASML) נפלה ב-30% ואנבידיה (NASDAQ:NVDA) התרסקה ב- 40%. הרי אם הביקושים עולים, ועוברים בהרבה את ההיצע, אז יצרניות "הזהב המיקרו-אלקטרוני" אמורות לשבת על עלי דפנה ולספור רווחים, לא? אבל הן סופגות ירידות חדות, כמו מרבית חברות הטכנולוגיה.