הביטקוין צונח, ולא לראשונה: מה ההבדל הפעם ומדוע קרס הסטייבלקוין טרה

 | 12.05.2022 16:47

| אסף אלמליח, אנליסט קריפטו בכיר בבית ההשקעות Proxibit |

לאור המצב הנוכחי בשוק מטבעות הקריפטו, הסקירה הפעם תהיה שונה במקצת ותתמקד בשני נושאים: 

  • ירידות אגרסיביות מאי פעם, האמנם? 
  • אחת ולתמיד: איך באמת עובד Terra-LUNA ולמה הוא קרס? צלילה עמוקה לפרוטוקול ששיטה בשוק שלם.

| ירידות מחיר אגרסיביות מאי-פעם - האמנם?/h2

ביטקוין בצלילה חופשית, את'ריום בעקבותיו, ובעיקר פסימיות בלתי רגילה אופפת את שוק הקריפטו. נכון למועד כתיבת שורות אלה ביום חמישי, מחיר הביטקוין נע בטווח שבין 25-26 אלף דולר, כשהוא משלים ירידה של 26% מתחילת השבוע - והיד עוד נטויה. 

מחיר המטבע של את'ריום חצה את קו ה-2,000 דולר כלפי מטה, וממשיך בעקבות הביטקוין בדרכו כלפי מטה. 

האם ירידות כה חדות, כבר קרו בעבר בשוק הקריפטו? כן. הביטקוין, מטבעו, הוא נכס ספקולטיבי שחווה תנועות משמעותיות כלפי מטה בעבר. בנובמבר 2021 רשם הביטקוין שיא של כמעט 70 אלף דולר, ומאז אנחנו משלימים 185 ימים של ירידות, כשבתקופה זו ירדנו קצת פחות מ-60%. 

איך זה בהשוואה לירידות היסטוריות? 

שנת 2017: אחרי ריצה אדירה של הביטקוין במהלך 2017, בחודש האחרון של אותה שנה התחילה קריסה של ממש. ביטקוין ירד משער של קצת פחות מ-20 אלף דולר עד ל-3,000 דולר - ירידה של יותר מ-83%. תקופת הירידה נמשכה שנה בדיוק. ההתאוששות, לעומת זאת, נמשכה כ-730 ימים - בדיוק פי שתיים מהזמן של הירידה. לאחר מכן, כמובן הביטקוין השלים ריצה אדירה, עד קרוב ל-70 אלף דולר בנובמבר 2021.

שנת 2013: הביטקוין השלים ריצה והגיע לשווי של כמעט 1,000 דולר - שיא של אותם זמנים. הקריסה הגיעה בחודש נובמבר של אותה שנה, כשמחיר הביטקוין רשם ירידה של קצת פחות מ-80% בתקופה של 412 ימים. תקופת ההתאוששות אז נמשכה כ-740 ימים.

| סביבה שונה לחלוטין מזו שבשנים 2017 ו-2013/h2

ההשוואה לנתוני העבר מעניינת, אבל יש שוני מהותי בין המצב הנוכחי בשוק לבין הירידות ב-2017 ו-2013. הביטקוין בכל שנות חייו (הקצרים) לא הכיר מצב של אינפלציה וריבית עולה. מהסיבה הזו, הירידות הללו הן באופן עמוק שונות מהירידות הקודמות, מכיוון שאלה בעבר לא נגרמו בגלל סיבה פונדמנטלית משמעותית. 

יתרה מכך, מעמד הביטקוין בעולם כיום שונה מהותית משהיה ב-2017 ובטח ב-2013. היחס אל המטבע השתנה עמוקות. המוסדות לא היו מושקעים במטבע (למעט כמה חברות שנחשבו אז תמהוניות), והוא לא התקבל ברצינות ברוב המוסדות הפיננסיים הגדולים. 

בשלוש השנים האחרונות, הביטקוין נהפך לעובדה מוגמרת. כולם הבינו שמטבע הקריפטו אינו הולך לשום מקום, ומהלכים כמו השקת קרנות סל צמודות ביטקוין והכנסת הביטקוין כרכיב במוצרי הפנסיה, שקורים כעת בארה"ב, נותנים לגיטימיות בלתי ניתנת לערעור למטבע. 

עם זאת, חשוב להזכיר שמהלכים מהסוג הזה רק מגבירים את הכסף המוסדי בשוק המטבעות הדיגיטליים. כניסת הכסף המוסדי הפכה את הביטקוין לנכס שאינו מנותק או "פטור" מהשפעות השווקים הגלובליים.

| בגרות המשקיעים /h2

ואולי השינוי המהותי ביותר מהירידות הקודמות של הביטקוין הוא התנהגות המשקיעים. משקיעים שנמצאים בשוק הקריפטו זמן לא קטן, כבר חוו משבר או שניים, ומבינים שמשחק לטווח ארוך עדיף בעולם המטבעות הדיגיטליים. ולמרות ירידות אגרסיביות, לא נראית תנועת משיכה של משקיעים, בעיקר בקרב השחקנים הגדולים בשוק.

| אחת ולתמיד: איך באמת עובד Terra-LUNA ולמה הוא קרס?  /h2

מטבע הקריפטו LUNA משלים ירידה של 92% ביומיים, בעוד המטבע היציב UST, שאמור להיות צמוד לערכו של הדולר האמריקאי תמיד, מוצא עצמו נופל אל מתחת לערך הדולר, ונכון לכתיבת שורות אלה, ערכו עומד על 39 סנט - כלומר, כ-40% מהערך שמבטיח שיהיה שווה. 

שווי השוק של לונה הגיע ל-41 מיליארד דולר בשיא שנרשם בחודש שעבר, והמטבע כבר קיבל מקום של כבוד בעשיריית מטבעות הקריפטו המובילים מבחינת שווי שוק. מחיר המטבע של לונה הגיע בשיאו ל-116 דולר ונחשב להצלחה עצומה, עד שהמודל קרס. 

הקריסה של מודל המטבע היציב האלגוריתמי היא שבירת אמון אדירה של המשקיעים. לכן, מדובר באירוע חסר תקדים, שיעצב את עתידו של עולם המטבעות הדיגיטליים, וכשהאבק יתפזר, המסקנות יוסקו והרגולטורים יפשילו שרוולים.

ראשית, מה זה Terra-LUNA? טרה הוא פרוטוקול בלוקצ'יין שנועד ליצור קבוצה של מטבעות יציבים הצמודים למטבעות ריבוניים שונים (כמו אירו, דולר או יואן קוריאני). בכך, מעוניינים טרה לרתום את האימוץ הרחב שיש למטבעות ריבוניים (מטבעות פיאט), ובה בעת להשתמש ביכולות המהירות והיעילות של הבלוקצ'יין כדי ליצור מערכת תשלומים גלובלית, יעילה, מהירה וזולה יותר. 

מטבע יציב (stablecoin) הוא מטבע מבוזר שמחירו מתוכנן להיות צמוד לשער של מטבע ריבוני מסוים. למטבעות היציבים תפקיד מפתח בכלכלת המטבעות הדיגיטליים. הקושי לתמחר את המטבעות מול ביטקוין או את'ריום ברור: המטבעות הללו תנודתיים מכדי להיות אמת מידה סבירה ומובנת לציבור הרחב, ויש צורך בתמחור המטבעות מול מטבעות שערכם מוכר לכל אדם. 

לכן, המטבעות היציבים משמשים מעין גשר בין העולם הפיננסי "הישן" לבין עולם המטבעות הדיגיטליים. נוסף על כך, המטבעות היציבים בדרך כלל משמשים את סקטור ה-DeFi, מגזר הכלכלה המבוזרת, המציע הלוואות עמית לעמית, ביטוחים, הלוואות בזק (TASE:BEZQ), אספקת נזילות לבורסות מבוזרות ועוד שירותים פיננסיים מבוססי בלוקצ'יין.

האתגר מאז ומעולם היה אחד: להשאיר את המטבע "היציב" יציב. אם החליטו שמטרת המטבע היא להיות שווה ערך ל-1 דולר אמריקאי, עליו להיות תמיד שווה 1$ - ובפרט ברגעים שבהם השוק מדמם או קורס, שם הצורך למקום מפלט עולה. המטבעות היציבים הגדולים ביותר עובדים בשיטה של גיבוי כל דולר שקיים אצלם בנכסים בעולם האמיתי, בין אם זה דולרים אמיתיים, נדל"ן או אג"ח.

| הקשר בין LUNA ל-UST ואיך הם עובדים/h2

בשונה ממטבעות יציבים אחרים בשוק הקריפטו כמו USDC, המגבים כל דולר שמונפק בנכסים בעולם האמיתי, השיטה לייצוב המטבע UST היא שיטה הנסמכת על כוחות השוק במתכונת אלגוריתמית. מה זה אומר? לפרוטוקול יש יכולת לבצע החלפות On-chain בין המטבע LUNA ל-UST. אם אנחנו מחזיקים במטבע לונה, נוכל "לשרוף" לונה בתמורה ל-UST ביחס כזה שכל ערך של דולר אחד במטבעות לונה יביא לנו מטבע UST אחד. וכך גם ההפך, נוכל "לשרוף" מטבע UST אחד עבור הנפקת ערך של דולר אחד במטבע לונה.

היכולת הזו היא On-chain - כלומר, זה פיצ'ר שבנוי על הבלוקצ'יין של טרה. אבל גם מחוץ לבלוקצ'יין (off-chain) יכול להיות ביקוש למטבע היציב UST. סוחרים קונים ומוכרים את המטבע בבורסות קריפטו ויכולים להניע את מחירו. המערכת של לונה עובדת בצורה שהיא משתמשת בכוחות השוק ובתמריצים כלכליים ברורים כדי לייצב את המטבע. 

לפניכם שתי דוגמאות שבהן UST צריך "להתייצב" בבורסות החיצוניות - ובהן נראה כיצד זה קורה. 

 מקרה ראשון: מחירו של UST עובר את מחיר הדולר (בגלל ביקוש יתר בבורסה). לצורך הדוגמא, נניח שמחירו של UST עומד על 1.1$ בבורסות החיצוניות, ואנחנו מחזיקים במטבע לונה אחד.