ביצועי הזהב מרסקים השנה את הביטקוין, אבל גם את מדד נאסד"ק

 | 28.04.2022 13:44

| אסף אלמליח, אנליסט קריפטו בכיר בבית ההשקעות Proxibit |

נקודות מפתח בסקירה השבועית, 28-24 באפריל 2022:

  • Fidelity תאפשר להכניס ביטקוין לתוך חיסכון הפנסיה בארה"ב

  • ביידים שלו: דוג'קוין שוב מזנק הודות לאילון מאסק

  • חברת האנרגיה Crusoe תבנה מערך "כריית ביטקוין נקייה" מתהליך התלקחות של גז טבעי

  • מאקרו: הזהב מרסק את הביטקוין בביצועים מתחילת השנה, אבל איפה ביטקוין בהשוואה לנאסד"ק? תופתעו לשמוע.

  • ניתוח On-chain: המינוף חוזר ואיתו האגרסיביות בשווקים

| פידליטי תאפשר להכניס ביטקוין לתוך חיסכון הפנסיה /h2

חברת השירותים הפיננסיים Fidelity Investments שבסיסה בארה"ב הודיעה השבוע כי תאפשר למשקיעים להכניס החזקות ביטקוין לחשבונות החיסכון הפנסיוני שלהם בהמשך השנה. במסגרת זו, מעסיקים יוכלו להציב תקרה על כמות הכספים שיוקצבו לביטקוין, והמשקיעים יוכלו לשלב ביטקוין בתוך החיסכון הפנסיוני שלהם עד לרמה של 20% מסך הכספים. 

המהלך יאפשר חשיפה למשקיעים שבדרך כלל לא טבעי להם להיחשף לביטקוין. יתרון נוסף הוא שהחשיפה לביטקוין לא תצריך אנשים לפתוח חשבון נפרד בבורסת קריפטו - מה שמהווה מחסום עבור משקיעים רבים, בעיקר אלה הפחות מנוסים. 

המוצרים הפנסיוניים של פידליטי הם עסק לא קטן: נכון ל-2020, החברה ניהלה כ-2.4 טריליון דולר בחשבונות פנסיוניים - יותר משליש משוק הנכסים הפנסיוניים בארה"ב באותה תקופה (ויותר מפי 3 משווי השוק הכולל של ביטקוין). זוהי הסיבה שמדובר במהלך כל כך תקדימי - החשיפה לביטקוין תגבר משמעותית הודות לו. 

העמלות על השקעות הביטקוין בחשבונות הפנסיונים של פידליטי ינועו בין 0.75% ל-0.90%, תלוי בסכום ובמעסיק של המשקיע, ויוחזקו בפלטפורמת המשמורת שלה. 

חברת מיקרוסטרטג'י (NASDAQ:MSTR), המחזיקה בכמות ביטקוינים עצומה (125,051 ביטקוין לערך), כבר הודיעה כי תשתמש בשירות של פידליטי עבור העובדים שלה. 

פידליטי היא פירמת הפיננסים מהגדולות בארה"ב. נכסים תחת ניהולה הגיעו ל-4.5 טריליון דולר (נכון לדצמבר 2021), ומעסיקה יותר מ-41 אלף עובדים ברחבי העולם. הפירמה פעילה ביותר בתחום המטבעות הדיגיטליים: היא כבר השיקה שתי קרנות ביטקוין הנסחרות בבורסת טורונטו. השנה השיקה פידליטי מוצרים דומים בשווייץ ובגרמניה. 

ההיגיון מאחורי הקצאת חלק מהפנסיה לביטקוין נובע מתוך ההנחה שביטקוין עשוי להפוך למטבע רזרבי עולמי, בדומה לזהב - כך מאמינים בפידליטי. אם אכן כך יקרה, שווי השוק של הביטקוין יגיע למספרים שכרגע נראים דמיוניים.

| ביידים שלו : דוג'קוין שוב מזנק הודות לאיילון מאסק /h2

השבוע יצאה לדרך העסקה של אילון מאסק וטוויטר, לאחר שהצעת הרכש של מאסק התקבלה על ידי טוויטר והאיש העשיר בעולם צפוי להפוך לבעלי הרשת החברתית. במהלך אותו יום, מחירו של מטבע הקריפטו דוג'קוין סגר עלייה של 19% ביממה, ובפער לא קטן על שאר המטבעות הדיגיטליים. אז איך שני המקרים נקשרים זה לזה? 

כפי שכתבנו השבוע, הסיבה לקפיצה במחיר של דוג'קוין היא שרבים מאמינים כי שליטתו של מאסק בטוויטר עשויה להביא לכך שמטבע הקריפטו ישחק תפקיד חשוב בעתיד של טוויטר וישולב בשירותים שמציעה הרשת החברתית. זו לא בהכרח ספוקלציה, מאסק עשה את זה כבר בטסלה - וייתכן שיעשה זאת גם בטוויטר.

דוג'קוין, שהושק ב-2013, למעשה התחיל כבדיחה, והוא התקיים במשך שנים רבות עם מעט תשומת לב ציבורית. בחמש השנים שבין מאי 2015 למאי 2020, מחירו של דוג'קוין בממוצע היה קרוב לחמישית הסנט. 

גם לאחר שהכיף והשעשוע ברעיון הראשוני של דוג'קוין התפוגג, המטבע DOGE ממשיך לצבור תאוצה ככלי להחלפת ערך באתרי מסחר אינטרנטיים. בפלטפורמה החברתית Reddit יוצרי תוכן מקבלים טיפים במטבע, וקבוצת ספורט מפורסמת הפכה אותו לאמצעי תשלום מקובל במגרשים שלה.

עם זאת, חשוב לזכור שעצם העובדה שיש מספר אינסופי של מטבעות דוג'קוין שאפשר לכרות, הוא סימן דאגה גדול - ואופי המטבע, שלא כל כך נלקח ברצינות, לא תמיד יטיב עם משקיעיו. 

בכל מקרה, בכל יום שעובר, ההשפעה של מאסק על המטבע גוברת, עד כדי כך שפיסת חדשות שקשורה למאסק (אבל לא  בהכרח למטבע ישירות) משפיעה דרמטית על מחיר המטבע. 

| חברת האנרגיה Crusoe תבנה מערך של "כריית ביטקוין נקייה"/h2

חברת האנרגיה Crusoe Energy גייסה 505 מיליון דולר לצורך פיתוח של מערך המסוגל להמיר גז טבעי שנפלט, שאחרת היה הולך לפח, לכוח לכריית ביטקוין. 

השמות שעומדים מאחורי הגיוס המאסיבי הזה כוללים קרנות הון סיכון ותיקות ומוכרות כמו Baincapital וגם קרנות הון סיכון שקשורות לתחום הקריפטו כמו Winklevoss Capital של האחים וינקלווס, מייסדי בורסת הקריפטו Gemini. האחים זכורים יותר כתאומים שקיבלו 65 מיליון דולר מפייסבוק, לאחר שתבעו אותה בטענה שמארק צוקרברג גנב להם את הרעיון.

המפתח לאסטרטגיה של קרוזו הוא מערכת Digital Flare Mitigation שלה, שלדברי החברה, "מספקת פתרון בעלות נמוכה לניצול ההתלקחות בגז טבעי". קרוזו הצליחו להשתמש בגז הטבעי העודף שנפלט בעת התלקחות, כדי ליצור חשמל ולהפעיל מכונות כריית ביטקוין הממוקמות באתר. כך, הגז אינו נפלט לאוויר ומשמש לכריית ביטקוין. התהליך נחשב לפורץ דרך וירוק, ובכך הרווח הוא כפול: כריית ביטקוין ושמירה על הסביבה.

נזכיר כי כריית ביטקוין היא תחרות של פתירת פאזלים מתמטיים בין הכורים השונים. פעולה זו צורכת אנרגיה בכמויות עצומות. ביטקוין סופג ביקורות רבות מצד ארגונים ופעילים סביבתיים על חוסר היעילות ובזבוז האנרגיה - כורים מקבלים תמריץ להשתמש במכונות זוללות חשמל ונוצרת תלות של רשת הביטקוין במקורות כוח פולטי פחמן.

עם זאת, התהליך שמציעים Crusoe מייעל את התהליך אנרגטית: שימוש בעודף גז, שבכל מקרה היה נפלט לאוויר ולא היה נעשה בו שימוש, לצורך כריית ביטקוין, הוא נקי יותר מאשר לשרוף אותו ולהכניס יותר פחמן לאוויר.

| מאקרו: הזהב מרסק את הביטקוין בביצועים מתחילת השנה/h2

ביטקוין התחיל את שנת 2022 בצורה רעועה במיוחד, ומחירו צנח ביותר מ-25% בתוך שלושה שבועות. מאז, עם הרבה תנודתיות טיפוסית, הוא התאושש במקצת, אבל עדיין מסכם ירידה של 18% מתחילת השנה.

מדד המניות נאסד"ק 100, באופן מפתיע, תיפקד גרוע יותר מהביטקוין, בהפרש קטן יחסית. הנאסד"ק מסכם ירידה של 19% מתחילת השנה. אבל הפרש של אחוז אחד קטן הוא פער עצום בפועל. 

נסביר: שווי השוק של מדד הנאסד"ק 100 מגיע ל-15 טריליון דולר. הביטקוין, לעומת זאת, בעל שווי שוק של כ-750 מיליארד דולר - לכן הפרש של אחוז משמעותי הרבה יותר מהמשתמע מכך. קל יותר להזיז סירה בים (ביטקוין) מאשר ספינת משא (נאסד"ק 100). ולמרות הקביעה הזו, מתברר שחוסר האמונה במניות הטכנולוגיה המנופחות בשילוב של תחזיות מושפעות קורונה מנופחות שהתנפצו, הביא לביצועי חסר של הנאסד"ק, אפילו מול הביטקוין - לכאורה, "אם כל הספקולציות".

בעוד המשקיעים מכרו חלקים מהמניות ומהחזקות הקריפטו שלהם ב-2022, בהיערכות לקראת ריביות גבוהות יותר בזמן שהאינפלציה משתוללת, הזהב מילא את תפקידו כנכס מגן ומחירו עלה ב-4%.