מניות הבנקים בישראל: כיצד תשפיע העלאת הריבית על הרווחים והתשואה להון?

 | 25.04.2022 12:51

| ליאור שילה, אנליסט בנקים, IBI בית השקעות |

מהי השפעת הריבית על הכנסות הבנקים בישראל? ירידת הריבית לאורך השנים שחקה את המרווח הפיננסי של הבנקים, כך שנוצר אילוץ להנהלות לבצע התאמות בתמהיל תיק האשראי, התייעלות (בכוח האדם ובנדל"ן), לצד הקמת מערכות דיגיטליות וביצוע השקעות, ולצד מכירת פעילויות שהכבידו על נכסי הסיכון או שהערך המוסף שלהן היטשטש.

כעת, כשאנו עוברים לסביבת ריבית עולה וכשקיימות הערכות למיתון בעתיד הנראה לעין, נשאלת השאלה כיצד הבנקים יגיבו ומה צפוי להיות בהמשך?

ישנן שתי דרכים עיקריות לבדיקת השפעת הריבית על ההכנסות המימוניות של הבנקים:

  1. טבלת רגישות שהבנקים מספקים בדוחות הכספיים במסגרת דוח דירקטוריון.
  2. בחינה של הפקדונות שאינם נושאים ריבית (עו"ש) לצד היקף הנכסים שאינם נושאים ריבית.

היתרון בדרך הראשונה הוא ההנגשה והקלות בשליפתה, כך שרק צריך לבצע התאמה מסוימת לרמת הריבית המשוערת קדימה. מנגד, ההנחות שמניחים הבנקים בטבלת הרגישות משתנות מבנק לבנק, אין הנחיה אחידה מבנק ישראל - ולכן התוצאות שמתקבלות עשויות להיות מוטות.

היתרון בדרך השנייה הוא שניתן להעריך באופן די פשוט את התרומה המיידית להכנסות ריבית נטו. זאת, בשל העובדה שהחישוב נעשה על הפקדונות שאינם נושא ריבית (עו"ש), כאשר אלה משפיעים על המרווח בין הכנסות והוצאות הריבית. החיסרון בדרך השנייה הוא שאין התייחסות להשפעות נוספות, כמו תיק המסחר וההשפעה על הכנסות הריבית דה-פקטו.

להערכתנו, נכון יהיה לבצע ממוצע של שתי הדרכים. כמו כן, חשוב לציין שאנו מניחים כי במידה והריבית תעלה ב-1%, חלק מהעו"ש יעבור לפקדונות - לכן, הערכנו מעבר של כ-35% לטובת הפקדונות, מה שמשאיר מהעו"ש 65% שהבנקים ייהנו מהמימון האפסי שלהם. בטבלה המוצגת כאן ניתן לראות את ההשפעה, כפי שהיא משתקפת בדוחות הבנקים, לעומת ההערכה שלנו באי.בי.אי.