ככל שהריבית עולה, בשווקים מתחילים לשים לב מי שחה בלי בגד ים

 | 24.04.2022 14:06

| אורי גרינפלד, האסטרטג הראשי של פסגות בית השקעות | 

ישראל חוזרת מחופשת הפסח, בארה"ב מתחילים להפנים טוב יותר את העלאות הריבית, ובאירופה ימים של הכרעות גורליות 

השווקים בעולם המשיכו לעבוד ובעיקר להפנים טוב יותר את העלאות הריבית המהירות שצפויות להיות בארה"ב.

ציפיות המשקיעים תודלקו באופן טבעי על ידי האמירות השונות של בכירי הפד, כאשר מרי דיילי, יו"ר הפד של סן פרנסיסקו, אמרה שהריבית יכולה לעלות בכל פגישה ב-25, 50 או 75 נקודות בסיס וג'יימס בולארד יו"ר הפד של סנט לואיס, אמר ששוק האג"ח לא נראה כיום כמקום בטוח להשקעה. 

אם זה לא מספיק, אז פאוול בעצמו טען בנאום בקרן המטבע הבינ"ל ששוק העבודה האמריקאי, חם מדי כרגע ובכך בעצם שידר לשווקים שאופציית הפוט של הפד הפכה למעשה לפוזיציית שורט פתוחה לזמן הקרוב.

אגב, פאוול גם טען שהתוכנית שלו היא להעלות את הריבית ולעצור את האינפלציה מבלי לגרום למיתון במשק, אבל אף אחד לא קנה את האמירה הזו כיוון שהיא אפשרית פחות או יותר כמו להוריד פלסטר מבלי לתלוש כמה שערות. 

כתוצאה מכך, שוק האג"ח מתמחר שתי העלאות ריבית של 50 נ"ב בפגישות של מאי ויוני כאשר ההסתברות הגלומה להעלאת ריבית נוספת של 50 נ"ב ביולי עומדת כבר על 73%!

כמו באימרה הישנה והטובה, ככל שציפיות הריבית עולות כך גם הגאות יורדת והשווקים מתחילים לשים לב מי שחה בלי בגד ים. חברות בתמחור שמבוסס על המשך צמיחה דו ספרתית לטווח ארוך נענשות וחברות דפנסיביות מקבלות הקלות. 

| האביב ממשיך להתקרב/h2

מזג האוויר היום בישראל מאד מבלבל,  אבל ברחבי העולם, התחושה של אביב הולכת ומתקרבת לא רק בגלל התחממות של מזג האוויר, אלא בגלל משבר המזון ההולך ומתהווה. אזור הים השחור אחראי על ייצור של כ-75% משמן החמניות בעולם וכתוצאה מכך נוצר מחסור עולמי בשמן לבישול.

בהתאם, רק בשבוע שעבר הודיעה אינדונזיה שהיא יצרנית שמן הדקלים הגדולה בעולם על צעדים פרוטקציוניסטיים להגבלת ייצוא השמנים מהמדינה וזאת כדי לשמור על הצרכנים המקומיים. 

באופן לא מפתיע, מחירי השמנים בכל העולם זינקו שוב והלחץ לעליות מחירים נוספות במזון הולך ומתגבר. 

כבר מספר שבועות שאנו רושמים פה על הסיכונים המתהווים לאור עליית מחירי המזון בכל העולם ונדמה שמאז תחילת אפריל סיכונים אלו עלו מדרגה נוספת כאשר במדינות רבות כמו אתיופיה, תוניסיה או פקיסטן נרשמת קפיצה בתשואות האג"ח הממשלתיות.

השילוב של מדיניות מוניטארית מצמצת של הפד שמובילה להתחזקות של הדולר מול מטבעות רבים עם מחירי המזון ואנרגיה גבוהים שמובילים לתמיכה של מדינות מתפתחות רבות במשק, תוך כדי הידללות של רזרבות המט"ח ו/או הגדלה של החוב, הופך להיות מסוכן יותר למשקיעים בחוב של מדינות מתפתחות והתשואות מגיבות בהתאם.

מקרה קיצון של תהליך זה ניתן לראות באג"ח של סרי לנקה לאוגוסט הקרוב שנסחר במחיר של כ-47 סנט על הדולר לאחר שהממשל התקשה לשלם את הקופון האחרון לפני כשבועיים והתשלום הבא עומד בסימן שאלה.

לכן, מלבד החשש שהמהומות בפרו, מצרים או תוניסיה יעודדו מחאות גם בעולם המערבי, עליית התשואות במדינות מתפתחות עלולה להביא לפתיחת מרווחים רוחבית יותר מזו שכבר נרשמה בשוק האשראי ובעיקר בשוק ה-HY.

| שלושה דברים שכדאי לשים לב אליהם אם לה-פן תנצח בבחירות בצרפת/h2

1. לה-פן שמה דגש על נושא ההגירה ובכך צפויה לפתוח חזית ברורה מול גרמניה לגבי מדיניות ההגירה של האיחוד האירופי באופן כללי. תרחיש הקיצון של יציאת צרפת מהאיחוד (פרנקזיט??) קיים כמובן אבל הוא לא תרחיש סביר כל כך כמו שתומכי מקרון אוהבים לצייר.

הרבה יותר סביר שהוויכוח בין צרפת לגרמניה יוביל פשוט למגבלות מסוימות על הגירה למטרות עבודה בתוך האיחוד ומגבלות חמורות יותר על הגירה מחוץ לאיחוד. בטווח הקצר מדובר אולי על מדיניות שעשויה להיטיב עם שוק העבודה ה"מקומי" אבל בטווח הארוך יותר מדובר על מדיניות שתייצר לחצים אינפלציוניים מתמשכים.

2. בניגוד לנראטיב שהתקשורת מייצרת, המדיניות של לה-פן בגזרה הרוסית היא סימן שאלה גדול. מצד אחד, לה-פן נתפסת כפרו-רוסית, היא מדברת על שינויים הכרחיים במדיניות נאט"ו ומהות המדיניות שלה היא "צרפת תחילה".

מצד שני, צרפת פחות תלויה מגרמניה בגז הרוסי כאשר כ-70% מהאנרגיה הנצרכת בייצור החשמל היא גרעינית כך שהיא עשויה לנצל את הסנקציות על רוסיה לתפיסת עמדת כוח בתוך אירופה.

בנוסף, לה-פן בטח לא רוצה לראות גלים של מהגרים ממדינות מזרח אירופה נוספות כמו פולין או אסטוניה מגיעים לצרפת.

3. הבנק המרכזי האירופי הוא הבנק של כל מדינות גוש האירו אבל בעיקר של גרמניה וצרפת. מדיניות ה-ECB נקבעה פעמים רבות בשני העשורים האחרונים לפי הצרכים של גרמניה וצרפת ולא לפי הצרכים של מדינות חלשות יותר כמו פורטוגל או יוון.

מגמה זו רק תעמיק אם לה-פן תהיה בשלטון וגרמניה תעשה ככל שביכולתה כדי לשמור על הסטטוס-קוו של אירופה מאוחדת. לכן, מדיניות ה-ECB תחת לה-פן תהיה כנראה פחות תומכת בכלל המדינות בגוש, במיוחד כשבגרמניה וצרפת הלחצים האינפלציוניים ממשיכים לעלות.

לא צריך שגוש האירו יתפרק כדי שהתשואות על האג"ח של ממשלת איטליה (שבזכות התמיכה של ה-ECB לא טרחה לעשות שום דבר כדי לטפל בבעיית החוב האדיר שלה) יזנקו לרמה שתעמיד את המדינה בפני משבר פיננסי.

הכותב הוא האסטרטג הראשי של בית ההשקעות פסגות ואינו בעל עניין אישי בנושא הסקירה. אין בסקירה זו כדי להוות תחליף לשיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

קבלו את האפליקציה
הצטרפו למיליוני משתמשים ביישומון Investing.com והשאירו יד על הדופק של השווקים העולמיים.
הורידו עכשיו

מסחר במכשירים פיננסיים ו/או במטבעות קריפטו כרוך בסיכון גבוה להפסד סכום ההשקעה בחלקו או במלואו, ואינו מתאים לכל משקיע. מחירי מטבעות קריפטו מתאפיינים בתנודתיות גבוהה במיוחד וחשופים להשפעה חיצונית כגון אירועים פוליטיים, רגולטוריים או פיננסיים. מסחר על בסיס בטחונות תורם להגדלת הסיכון הפיננסי.
לפני קבלת החלטה לסחור במכשיר פיננסי או במטבע קריפטו, עליך להכיר במלואם את הסיכונים ואת העלויות, הנלווים למסחר בשווקים הפיננסיים, לשקול בזהירות את יעדי ההשקעה, את דרגת הניסיון ואת הנכונות לשאת בסיכונים, ולפנות לייעוץ מקצועי בעת הצורך.
פיוז‘ן מדיה (Fusion Media) מדגישה, שהמידע המוצג באתר אינו בהכרח מדויק או ניתן בזמן אמת. המחירים והנתונים באתר אינם בהכרח מסופקים ע"י בורסות או שווקים, ועשויים להיות מסופקים על-ידי עושי שוק, ולפיכך עשויים להיות בלתי מדויקים ושונים ממחיר השוק בפועל עבור שוק נתון. המשמעות היא, שהמחירים משמשים לאינדיקציה אך אינם מתאימים למטרות מסחר. פיוז‘ן מדיה וכל ספק אחר של נתונים שמוצגים באתר, אינם נושאים כל אחריות בגין נזקים או הפסדים שספגת במסחר או בשל הסתמכותך על המידע באתר.
חל איסור על הפצה, שידור, שינוי, הצגה, רפרודוקציה או אחסון של הנתונים באתר זה או שימוש בהם ללא אישור מפורש בכתב מאת פיוז‘ן מדיה ו/או ספק הנתונים. כל זכויות הקניין הרוחני שמורות לבורסה ו/או לספקים המספקים את הנתונים שבאתר.
פיוז‘ן מדיה עשויה לקבל תגמול ממפרסמים המופיעים באתר, בהתאם לאינטראקציה שלך עם הפרסומות והמפרסמים.

יציאה
בטוחים שברצונכם לצאת?
לאכן
ביטולכן
מעדכן נתונים