מעל 100 מיליון שקל בחצי שנה: חברות הקנאביס הישראליות קונות בתי מרקחת

 | 09.03.2022 13:17

| מאת שירי עדן, קנאביס קפיטל |

ענף בתי המרקחת הישראלי כמרקחה. בחצי השנה האחרונה חברות הקנאביס הישראליות דיווחו במצטבר על לפחות 9 עסקאות לרכישה של בתי מרקחת. עם זאת, נראה כי המחירים המשולמים על בתי מרקחת נעים בטווח רחב מאוד, של בין מיליון שקל ל-25 מיליון שקל.

ראשית, נבין למה חברות הקנאביס הישראליות כל כך רוצות לרכוש בית מרקחת. המטרה המוצהרת שלהן, הרשומה כמעט בכל דיווח על עסקה היא להשלים את שרשרת הערך. בית מרקחת מאפשר ליצרנית של קנאביס רפואי לעמוד בקשר ישיר עם המטופלים, לקבל מהם פידבק, וכך להמשיך לפתח מוצרים שמתאימים לצרכים המשתנים של המטופלים. לבית מרקחת יש תועלת נוספת בכך שהוא מתעדף במכירות את המותגים של "בעל הבית".

עד כאן הכל ידוע. הניתוח שלנו מראה כי העסקאות נעשות במכפיל מכירות של בין 0.6-1.1. כלומר, בממוצע חברות הקנאביס משלמות על בית מרקחת פחות מההכנסות השנתיות שלו. לעומת זאת, חברות הקנאביס נסחרות בבורסה במכפילי מכירות של בין 1-4.4. כלומר, הגדלת ההכנסות בדרך של רכישת בית מרקחת צפויה להעלות את השווי של חברת הקנאביס בשיעור גבוה משמעותית ממה ששילמו.

לדוגמה, חברת אינטרקיור (TASE:INCR) רכשה בספטמבר האחרון את מקספארם, המפעילה בתי מרקחת בחולון ובראשון לציון. אינטרקיור רכשה בעסקה 55% מהרשת. בהחזקה של מעל 50.1%, הדוחות הכספיים של החברה הנרכשת מאוחדים לתוך הכספיים של החברה הרוכשת. כלומר, ההכנסות ממקספארם יופיעו בדוחות הכספיים של אינטרקיור החל באמצע הרבעון השלישי.

אינטרקיור שילמה עבור 55% מהמניות סכום של 16.7 מיליון שקל, חלקם במזומן וחלקם במניות ואופציות. שווי מקספארם בעסקה עומד על 25 מיליון שקל. ההכנסות של הרשת עמדו בחצי השנה הראשונה של 2021 על 16 מיליון שקל. כלומר, מכפיל הכנסות של 0.8.

אינטרקיור נסחרת כיום בשווי של 961 מיליון שקל, ועם הכנסות שנתיות ב-2021 שעמדו על 217 מיליון שקל, מכפיל ההכנסות של החברה עומד על 4.4. בהנחה שההכנסות ממקספארם יתומחרו על ידי השוק באותו אופן כמו שאר החברה הרי שתוספת הכנסות בית המרקחת בהיקף של 32 מיליון שקל בשנה עשויה לבוא לביטוי בגידול בשווי של אינטרקיור בהיקף של כ-140 מיליון שקל (חלקם מיוחסים לבעלי זכויות שאינן מקנות שליטה).

כך, אף שמדובר בעסקה עם השווי האבסולוטי הגבוה ביותר, עדיין מדובר בעסקה מצויינת לאינטרקיור. כל זה, עוד לפני שדיברנו על פוטנציאל הצמיחה של בית מרקחת לאחר שנרכש על ידי חברת קנאביס.

שאר העסקאות העיקריות שנעשו:

חברת IMC (NASDAQ:IMCC) רכשה ביולי האחרון את קבוצת פארם ירוק, בסכום של 11.9 מיליון שקל. פארם ירוק כוללת שני בתי מרקחת: פארם ירוק בנתניה, היי ווי וחברה נוספת בעלת רישיון שינוע. IMC רכשה גם את פעילות פנאקסיה עד הבית, הכוללת גם את בית המרקחת.

במקביל, רכשה יוניבו (TASE:UNVO) את בית המרקחת מדיפארם הממוקם בחולון. יוניבו רכשה 51% מבית המרקחת, לפי שווי של 14 מיליון שקל.

חברת שיח (TASE:SEMG) רכשה שני בתי מרקחת: תפרחת בקרית ים לפי שווי של 16 מיליון שקל ואבן חן באבן יהודה לפי שווי של 6 מיליון שקל. החברה הודיעה גם על רכישה נוספת של בית מרקחת בתל אביב.

קנאשור (TASE:CSURE) רכשה בית מרקחת בצפון תל אביב ושילמה עליון כמיליון שקל. זו העסקה הזולה ביותר שפורסמה לאחרונה.

עמיר שיווק (TASE:AMRK) הודיעה כי BOL חתמה על הסכם לרכישת בית המרקחת און ליין טלפארמה לפי שווי של 21 מיליון שקל.