מילכוד 2022: האם הבנקים המרכזיים יכולים להעלות ריבית בזמן מלחמה?

 | 24.02.2022 10:01

| גיא בית אור, הכלכלן הראשי של פסגות בית השקעות |

בעקבות פלישת רוסיה לאוקראינה והתחלת המלחמה באופן רשמי, מחירי הנפט מזנקים ביום חמישי ביותר מ-5.0% והנפט שבר את המחסום הפסיכולוגי של ה-100 דולר לחבית ונסחר הבוקר ב-102 דולר לחבית. נזכיר שעוד לפני ההידרדרות בגזרה הגיאו-פוליטית, העולם נמצא במשבר אנרגיה, בעיקר מכיוון אירופה באופן שהוביל לזינוק במחירי הגז הטבעי והפחם.

תגובת המערב לפעולותיה של רוסיה צפויה להיות בצורה של החרפת הסנקציות הכלכליות על רוסיה ולאור העובדה שרוסיה היא אחת משלושת יצרניות הנפט הגדולות בעולם ומקור הגז העיקרי לאירופה, הסיכונים למחירי הנפט בפרט והאנרגיה בכלל ממשיכים להיות מוטים כלפי מעלה. מבחינת ישראל, השילוב של זינוק במחירי הנפט יחד עם הפיחות המשמעותי שלו אנו עדים בשקל, מגביר את הסיכונים האינפלציוניים בישראל וצפוי להוביל לעדכונים כלפי מעלה בתחזיות החזאים.

בהקשר זה, לאחר דבריו של הנגיד, פרופ' אמיר ירון, לבלומברג כי עליית ריבית באפריל היא אפשרית - נראה כי בנק ישראל, בדומה לבנקים המרכזיים האחרים בעולם, מוצא את עצמו במלכוד. האם אפשר להעלות ריביות כשהסיכון הגיאו-פוליטי מכיוון רוסיה-אוקראינה מתממש? 

כרגע אין לנו תשובה ברורה. הבנקים המרכזיים יצטרכו לשקול את הפגיעה הצפויה לביקושים המצרפיים אל מול הזינוק הנוסף הצפוי באינפלציה העולמית. מלכוד 22 ב-2022.