לקראת החלטת ריבית: בנק ישראל צריך להתחיל לאותת באופן ברור יותר

 | 20.02.2022 10:57

| גיא בית אור, הכלכלן הראשי של פסגות בית השקעות |

נתחיל מהשורה התחתונה: להערכתנו, בנק ישראל צפוי להתחיל בתהליך העלאות הריבית כבר בחודשים אפריל או מאי לכל המאוחר - ובהחלטת הריבית מחר, יום שני, יצטרך בנק ישראל להתחיל להכין את המשקיעים.

מבחינה של נתוני הבסיס הרלוונטיים, לפחות אנחנו, מגיעים למסקנה חד משמעית ולאור ההערכה שלנו כי חלון הזמן של בנק ישראל להעלאות ריבית מצומצם, עדיף שתהליך זה יתחיל מוקדם ככל שניתן.

אז מה עומד בבסיס הערכה זו? בבואו לקבוע את המדיניות המוניטרית, בנק ישראל מתבונן על נתוני בסיס של המשק הישראלי - התוצר ובפרט פער התוצר, נתוני שוק העבודה והנדל"ן, סביבת האינפלציה כמובן, שוק המט"ח, הסביבה העולמית ועוד.

בכל הנוגע לצמיחה, לראייתנו, בשבוע שעבר נפל דבר מבחינת בנק ישראל. נתוני התוצר שפורסמו היו גבוהים משמעותית מהצפוי, כאשר הצמיחה ברבעון האחרון היתה גבוהה באופן דרמטי ביחס להערכות המוקדמות, עם 16.6% לעומת צפי השוק שעמד על 4.8%. ואם זה לא מספיק, נתוני הרבעון השלישי עודכנו מצמיחה של 2.7% ל-6.7%.

כדי להבין עד כמה נתונים אלה משנים את התמונה, צריך רק להסתכל על התחזיות של בנק ישראל מחודש שעבר לעומת איפה אנחנו בפועל. כך, בחודש ינואר חטיבת המחקר של בנק ישראל העריכה כי הצמיחה בישראל תעמוד על 6.5% כאשר בפועל זו עמד על 8.1%.

מעבר לכך חשוב עוד יותר להתייחס לפער התוצר. בפשטות, פער התוצר מייצג את המקום שהכלכלה נמצאת בו ביחס למגמה ארוכת הטווח שלה, או הפוטנציאל שלה. 

על פי הערכות בנק ישראל, פער התוצר ב-2021 צפוי היה לעמוד על 3.3%- ביחס למגמת טרום קורונה ולהישאר שלילי גם ב-2023. עם זאת, הנתונים המעודכנים, לפחות על פי החישוב שלנו, מלמדים כי פער התוצר נסגר לחלוטין ואף נהפך לחיובי בשנה שעברה. אם בבנק ישראל הגיעו לאותה מסקנה, הם לא יוכלו להתעלם ממנה לאור המשמעויות שלה לסביבת האינפלציה.

ולמה אנו מתכוונים? ככל שפער התוצר נסגר, המשק מתחמם והביקושים חזקים, וכאשר פער התוצר כבר הופך לחיובי, הלחץ לעליית השכר והמחירים במשק גובר. כפי שניתן לראות בתרשים, פער התוצר מתואם עם המגמות המחזוריות של אינפלציית הליבה בישראל.