דווקא לא האינפלציה: אילו מגמות ישפיעו על שוק המניות העולמי ב-2022‎‎?

 | 10.01.2022 13:58

| שמואל קצביאן, אסטרטג שווקים בחדר עסקאות דיסקונט |

מה הגורם העיקרי שישפיע על השווקים ב-2022? בניגוד למה שמקובל לחשוב גורם זה אינו האינפלציה. נבחן קודם את מה שהתרחש בשנה שעברה.

בנובמבר 2021 האינפלציה השנתית בארה"ב עמדה על 6.8%, שיעור שיא מאז תחילת שנות ה-80. גם האינפלציה השנתית באירופה הגיעה לרמות שיא מאז כינון גוש האירו (5%) וגם בבריטניה היא שברה שיא של יותר מעשור.

האינפלציה לא רק היתה גבוהה, אלא גם הפתיעה מאוד כלפי מעלה את התחזיות. לפני כשנה, הכלכלנים ברובם חזו אומנם עליה באינפלציה בארה"ב, למשל, אבל עוצמת העליה היתה חדה יותר ובאופן משמעותי, על רקע שילוב של בעיות בשרשרת הייצור וההובלה הגלובלית, האצה חדה בביקושים והעליה במחירי הנפט.

מדד הפתעות האינפלציה של סיטי (NYSE:C), שבוחן את הפער בין האינפלציה בפועל במדינות העיקריות לתחזיות לאינפלציה, עמד על רמת שיא של כל הזמנים.

למרות האינפלציה הגבוהה והמפתיעה, שוק המניות העולמי רשם ב-2021 עלייה של כ-17%, עליה חדה מאוד בהשוואה לעליה שנתית ממוצעת של כ-6% על פני 20 השנים שלפני כן.

בארה"ב, מדד ה-S&P 500 סגר את 2021 ברמה של 4766. מדובר ברמה הגבוהה ב-18% מעל הערכות האנליסטים, כשנה לפני כן, באשר למדד החזוי בסוף 2021.

החששות שלפיהם התייקרות השכר והעלייה במחירי חומרי הגלם יפגעו באופן חד ברווחיות החברות השונות, התבדו. למעשה, החברות השונות הצליחו במקרים רבים "לגלגל" את ההתייקרויות אל צרכן – עניין שמצד אחד תרם לאינפלציה הגבוהה ומצד שני סייע לחברות במדד ה-S&P 500 לרשום במהלך 2021 שולי רווח נקי מוערכים של כ-12%-13%, כלומר שיעור שיא של יותר מעשור.

אז מה השפיע על השווקים?

הגורם העיקרי שהשפיע על השווקים היה המדיניות המאוד מרחיבה של הבנקים המרכזיים שלמעשה לא ממש הגיבו לאינפלציה הגבוהה. אף שגם האינפלציה וגם הצמיחה היו גבוהות מהתחזיות, הבנקים המרכזיים העיקריים במערב שמרו על ריביות שפל במהלך 2021 והמשיכו להזרים נזילות גבוהה לשווקים.

יש קשר חזק בין היקף המעורבות והגדלות המאזן של הבנקים המרכזיים ובין המגמה בשוקי המניות, ולא מעט מחקרים בעולם ובדיקות שערכנו מראים את עוצמת הקשר. למעשה, שוקי המניות נהנו ב-2021 מ"קוקטייל משכר" של התאוששות חזקה מהצפי ממשבר הקורונה מחד, לצד המשך הזרמות הכסף וריביות נמוכות של הבנקים המרכזיים מאידך.