כמה מחזיקות קרנות הסל הזרות במניות מבורסת תל אביב?

 | 06.12.2021 13:03

| יובל צוק, יחידת המחקר של הבורסה לניירות ערך בתל אביב |

בשנים האחרונות ישנה מגמה של עלייה חדה בסך ההשקעות בקרנות סל (ETFs) בשווקים המערביים. יותר ויותר משקיעים בחרו להשקיע בשווקי ההון באמצעות קרנות סל עוקבות מדד. יתרונן של קרנות סל אלו הוא בהיותן כלי השקעה פאסיבי, נגיש ופשוט בדמי ניהול נמוכים יותר מקרנות נאמנות אקטיביות, ולהבדיל מהן, קרנות הסל נסחרות בבורסה באופן רציף לאורך כל יום המסחר.

הזינוק בסך נכסי קרנות הסל חל הן בארה"ב ובקנדה, והן באירופה. בארה"ב, למשל, עלו סך ההחזקות בקרנות הסל מכ- 2.5 טריליון דולר בסוף שנת 2016 לכ- 3.4 טריליון דולר בסוף 2018, ומאז זינקו עד לסך של כ-7.7 טריליון דולר נכון לאוקטובר 2021. באירופה מסתכם כיום שוק קרנות הסל, הנמצא גם הוא במגמת עלייה חדה, בכ-1.4 טריליון דולר. בישראל עבר שוק ההון ברבעון הרביעי של 2018 רפורמה של מעבר מתעודות סל (ETNs) לקרנות סל (ETFs), כשבסוף 2018 הסתכמו סך נכסי קרנות הסל בכ-86 מיליארד שקל, ונכון להיום שוויו של שוק קרנות הסל על מדדי מניות מסתכם בכ-102 מיליארד שקל.

קרנות סל אלו עוקבות ברובן אחר מדדי מניות, וחלקן הקטן יותר עוקבות אחר מדדי אג"ח.

לאור זאת, לקרנות הסל הזרות העוקבות אחר מדדים בינלאומיים, אשר בין היתר כלולות בהן מניות הנסחרות בבורסה בתל אביב, ישנה השפעה על שוק המניות המקומי. קרנות הסל הזרות מחזיקות במניותיהן של כ- 150 חברות הנסחרות בבורסה בת"א, מהן כ-75 חברות שהחזקות אלו משמעותיות ומהוות למעלה מ-3% מהחזקות הציבור בהן, כשבמקרים מסוימים (בהן המניה מוחזקת גם על ידי קרנות סל תמטיות/ענפיות) הן מהוות אף 5% או יותר מהחזקות הציבור.

חברות ישראליות, שנסחרות בבורסה בתל אביב, מקבלות חשיפה גם בשווקים הבינלאומיים באמצעות היכללותם במדדים הבינלאומיים, ומאפשרות למשקיעים זרים להשקיע באותן חברות באמצעות קרנות שעוקבות אחר אותם מדדים. חברות גדולות בבורסה בתל אביב יכולות לקבל חשיפה הן באמצעות כניסה למדדים המקומיים של הבורסה בתל אביב והן באמצעות כניסה למדדים בינלאומיים. חשיפת החברות אף מעלה את הצורך להגביר את הפעילות שלהן מול המשקיעים הזרים, בדרך של דיווחים באנגלית והגברת פעילות קשרי משקיעים.

| מנהלות קרנות הסל הגדולות בעולם מחזיקות במניות הישראליות /h2

הקרנות של שתי מנהלות קרנות הסל הגדולות בעולם, ואנגארד (NYSE:AVD) ובלאקרוק (iShares), מהוות את עיקר ההחזקות של קרנות הסל הזרות במניות הנסחרות בבורסת ת"א. מתוך סך החזקות של כ-6.7 מיליארד דולר במניות בבורסת ת"א על ידי כלל קרנות הסל הזרות, מחזיקה ואנגארד כ-3.1 מיליארד דולר, ובלאקרוק מחזיקה כ-2.3 מיליארד דולר.

במרחק ניכר אחרי השתיים הנ"ל נמצאות קרנות הסל של Schwab, Invesco  ו-ARK. 

ראוי לציין כי ואנגארד מחזיקה בקרנות סל גדולות יותר במונחי סך נכסים מנוהלים בכל קרן יחסית לקרנות iShares של בלאקרוק, אשר מציעות מגוון רחב יותר של קרנות ומספרן גדול בהרבה מזה של ואנגארד.

שתי קרנות הסל הגדולות ביותר שייכות לוואנגארד, ומחזיקות כל אחת מהן בכ-72 מניות מבורסת תל אביב:

•  (NASDAQ:VXUS) העוקבת אחר מדד FTSE Global All Cap ex US, המחזיקה מניות מת"א בשווי כולל של כ-1.7 מיליארד דולר (שהם כ-0.42% מסך החזקות הקרן).

•  (NYSE:VEA) העוקבת אחר מדד FTSE Developed All Cap ex US, המחזיקה מניות מת"א בשווי כולל של כ-0.9 מיליארד דולר (כ-0.56% מסך החזקות הקרן).

שתי הקרנות הבאות מבחינת גובה האחזקות במניות מבורסת ת"א, הינן קרנות של בלאקרוק iShares , המחזיקות כל אחת בכ-75 מניות מבורסת ת"א -

•  (NYSE:IEFA) העוקבת אחר מדד MSCI EAFE IMI  אשר אחזקותיה במניות מבורסת ת"א מסתכמות בשווי של כ-0.7 מיליארד  דולר ומהוות כ-0.7%  מהנכסים המנוהלים של הקרן.

• (NASDAQ:SCZ) העוקבת אחר מדד MSCI EAFE Small Cap אשר אחזקותיה בסך כ-0.35 מיליארד דולר מהוות כ-2.3% מנכסי הקרן.

קרן הסל (NYSE:IZRL) של ARK, המשקיעה בחברות טכנולוגיה ישראליות (ARK Israel Innovative Technology ETF), כוללת  כ-75 מניות עם סך נכסים מנוהלים של כ-0.27 מיליארד דולר, מהם החזקות בכ-40 מניות מבורסת ת"א בשווי של כ-0.15 מיליארד דולר.