בועת החיסונים התנפצה וזרקור המשקיעים עובר לחברות המפתחות תרופות לחולי קורונה

 | 22.08.2021 14:55

| מאת עמית שוורץ, יועץ פיננסי ואנליסט שוק הון |

בעוד שבישראל ובעולם תלו תקוות בחיסונים שיביאו עמם את מיגור מגפת הקורונה, התפרצות וריאנט הדלתא והעובדה שהוא לא פסח גם על ישראל המחוסנת ברובה מעלה תהיות לגבי עתיד החיסונים ויעילותם. ככל שמתפזרים העננים סביב הקורונה מתחילה להתקבע ההבנה שהנגיף כאן כדי להישאר, בין אם בצורתו הנוכחית ובין אם כמחלה עונתית דוגמת השפעת. בעוד יצרניות החיסונים (פייזר (NYSE:PFE), מודרנה (NASDAQ:MRNA), ג'ונסון & ג'ונסון (NYSE:JNJ)) היו יקירות המשקיעים ב - 2020 וברבעון הראשון של 2021, העדויות המצטברות על יעילותן המוגבלת של החיסונים מובילה משקיעים רבים לעבר שוק חדש: פיתוח תרופה לחולי קורונה קשים. לא מעט חברות ביומד ישראליות כבר זיהו את הצורך ועובדות על פיתוח תרופה. שתיים מתוכן, בונוס ביוגרופ ואנלייבקס מסתמנות כמובילות המאמץ עם פרסומים מעודדים בחודשים האחרונים.

בעוד בשנה שעברה זכו חברות החיסונים לתמיכות ממשלתיות ומענקים נדיבים, נראה שכעת גם הן מתחילות להבין את הפוטנציאל הגלום בפיתוח תרופה. עוד קשה לאמוד את שווי השוק הצפוי לתרופות הקורונה, אבל הערכות ראשוניות מעלות שעד שנת 2023, השוק עתיד לגדול בכמעט 20 אחוזים. צעד משמעותי לכיוון הגידול בשוק התרופות לקורונה התקבל ביוני האחרון עם אישור הממשל האמריקאי להעביר 3 מיליארד דולר לפיתוח תרופות שילחמו בשלבי הנגיף המוקדמים וכן ההודעה שייזרז את הניסויים הקליניים של חברות מבטיחות.

ההבנה שיש להשקיע ולזרז את פיתוח התרופות לא פסחה גם על מדינת ישראל. ב-11 באוגוסט פורסם כי משרד הבריאות החליט להרחיב את מתן התרופה הישראלית הנסיונית "מזנקיור" של חברת בונוס ביוגרופ (TASE:BONS) לבתי חולים בכל רחבי הארץ. ואולם, בונוס ביוגרופ אינה היחידה במירוץ. חברות ביומד ישראליות רבות עובדות על התאמת הטכנולוגיה הרפואית שלהן לייצור תרופה פורצת דרך לטיפול בקורונה. חברה ישראלית בולטת נוספת היא אנלייבקס (TASE:NASDAQ:ENLV), המפתחת את תרופת Allocetra לטיפול בחולי ספסיס ולאחרונה גם קורונה אשר הודיעה על הקמת מפעל לייצור התרופה בישראל.

הנה סקירה קצרה של שתי החברות למשקיעים המעוניינים להקדים ולעלות על גל התרופות לפני עליות המחירים הצפויות:

| בונוס ביוגרופ (TASE:BONS) /h2

בונוס ביוגרופ היא חברת ביוטכנולוגיה ישראלית העוסקת בהנדסת רקמות לייצור שתלי עצמות ובתרפיה תאית. ב - 2020 הצטרפה בונוס למאמץ העולמי כנגד הקורונה והחלה לפתח את התרופה התאית "מזנקיור" לטיפול במצוקה נשימתית חריפה הנובעת מסערת ציטוקנים הנגרמת מנגיף הקורונה, וכעת נמצאת בשלב השני של הניסוי הקליני. התרופה מבוססת על יכולות הטיפול התאי המתקדמות של בונוס ומכילה תאים מזנכימליים משופעלים, מה שמגביר את יעילותה ובטיחותה.

ביולי האחרון בונוס פרסמה תוצאות ביניים חיוביות ביותר של הניסוי הקליני בו הוכיחה הצלחה מלאה בשיפור מצבם הבריאותי של חולי קורונה קשים. גם מבחינת יעילות ומחיר התרופה מזנקיור מסתמנת כהבטחה מאחר וניתן להפיק עד כ-45 אלף מנות תרופה מכל תורם ובכך להבטיח הפקה והפצה נרחבת של התרופה. כאמור, החודש פורסם כי משרד הבריאות אישר את הרחבת הניסוי למרכזים רפואיים נוספים ברחבי הארץ. לאור העליה בתחלואה ומהירות קבלת המטופלים בניסוי, בונוס צפויה לסיים את השלב השני מוקדם מהצפוי ולעבור לשלב השלישי.

ההודעה על הרחבת הניסוי הביאה עמה גם תשומת לב רבה למניית החברה ולקפיצה של מעל 20% במחיר המניה. כרגע, שווי השוק של בונוס עומד על 1.91 מילארד שקל ומחיר המניה זינק בכ-260% מתחילת השנה. בחודש שעבר קרן SIBF הביעה אמון בעתיד החברה והגדילה את שווי החזקותיה ל-7%. בעקבות הרכישה, הקרן הפכה בעלת עניין בחברה ואור בן שושן, שותף מנהל בקרן, הצטרף למועצת היועצים העסקיים של החברה. בנוסף, בעדכון המדדים החודש בונוס נכנסה למדד ת"א-90.