שקל דיגיטלי? למרות היתרונות, לישראל אין מה למהר להנפיק | דעה

 | 11.08.2021 16:13

| ערן פלג, מנהל השקעות ראשי בחברת Clarity Capital |

מטבע דיגיטלי ריבוני אמור להוות "מזומן דיגיטלי", שיועבר באופן פשוט ומיידי, וישמש את הציבור כתחליף למזומן. בנק ישראל עוסק באפשרות להנפקת מטבע דיגיטלי ריבוני מאז 2017, אז הוקם בבנק צוות ללימוד ובחינה של מטבעות דיגיטליים בהנפקת בנקים מרכזיים (CBDCs).

לא מזמן, אף פירסמה ועדת ההיגוי שעוסקת בנושא דוח לציבור, המלווה בקול-קורא למשלוח התייחסויות לגבי ההיבטים השונים של הנפקה עתידית אפשרית. בנק ישראל מדגיש כי טרם הוחלט אם להנפיק מטבע דיגיטלי, ושבשלב זה, מדובר בעבודת לימוד, מחקר והכנה בלבד.

בבוחנו את האפשרות להנפקת מטבע דיגיטלי, בנק ישראל אינו שונה מבנקים מרכזיים רבים בעולם: בסקר שערך באחרונה הבנק לסליקה בינלאומית (BIS), ציינו 86% מהבנקים המרכזיים כי הם עובדים על הנושא - חלקם רק ברמת המחקר, חלקם מגבשים תוכניות עבודה, חלקם כבר בשלב הפיילוט.

למדינות שונות יש מוטיבציות שונות בבוחנן את האפשרות להנפיק מטבע דיגיטלי ריבוני. אך ישנן כיום שתי קבוצות עיקריות של מדינות שלהן סיבות מובהקות ודחיפות גדולה יותר בקידום הרעיון:

  1. מדינות מתפתחות: במדינות אלה, השימוש של אזרחיהן במטבעות פרטיים (מטבעות קריפטו) כמו ביטקוין, ובמערכות תשלומים פרטיות, הינו גבוה. במדינות אלה, התושבים נסמכים רבות על העברות כספים מחו"ל, וכן אין לאזרחים רבים חשבונות בנק - והמטבעות הדיגיטליים הפרטיים, שאינם דורשים חשבון בנק ומאפשרים העברה מהירה של תשלומים, מציעים להם פתרון נוח. מדינות אלה נלחמות במטבעות הדיגיטליים הפרטיים (חלקן, לדוגמה ניגריה וטורקיה, אף נקטו צעד קיצוני של איסור השימוש במטבעות קריפטו פרטיים), והן רואות במטבע הדיגיטלי הריבוני אלטרנטיבה למטבעות הפרטיים - ומכאן אמצעי לשימור שליטתן במערכת הכסף במדינה.

שיעור המשיבים במדינות נבחרות שאמרו כי החזיקו או השתמשו במטבעות קריפטו (2020)