הפתרון למשבר בתעשיית רכיבי האלקטרוניקה והמוליכים למחצה עדיין רחוק | ניתוח

 | 04.08.2021 17:18

| דורון אולסוונג, שותף מנהל תחום הסיכונים הפיננסיים בחברת הייעוץ אג'יו |

שוק המוצרים האלקטרוניים מורכב מיצרנים ונותני שירותים נלווים עבור רכיבים המתחברים למעגלים אלקטרוניים. שווי שוק זה מוערך ב-337 מיליארד דולר (סך מכירות שנתיות), ועם השחקנים היותר מוכרים בו נמנות החברותToshiba, Texas Instruments, Panasonic, Hitachi  ואחרות. מרבית הייצור מתרחש בסין.

המוליכים למחצה, או השבבים, הינם רכיבים שמיוצרים בעיקר מסיליקון ומהווים את הבסיס לאלקטרוניקה המודרנית. שוק זה מורכב מיצרנים ובהם אינטל (NASDAQ:INTC) TSMC, סמסונג (KS:005930ואחרים. שווי שוק זה מוערך ב-440 מיליארד דולר (סך מכירות שנתיות), והייצור מתרחש בעיקר בארה"ב, טאיוואן וקוריאה הדרומית.

מכירות שוק הרכיבים האלקטרוניים צמחו בקצב ממוצע של 12% בשנים האחרונות לעומת שוק המוליכים למחצה, שגדל בכ-6% בשנה. בשנה החולפת, שוק המוליכים למחצה צמח ביותר מ-20%. בשנים האחרונות התרחשה קונסולידציה רחבה בשוק, ובה חברות רבות התמזגו (אנבידיה (NASDAQ:NVDA) רכשה את ARM, אדוונסד מיקרו רכיבים (NASDAQ:AMD) את Xlinix), וחברות התחילו לייצר במיקור חוץ, ולמעשה, נשארו רק עם יכולות מחקר ופיתוח וללא יכולות ייצור. במלים אחרות, יכולת הייצור נותרה בידי מיעוט שחקנים.

| המשבר הנוכחי: תוצאה של "תנועת מספריים" /h2

מגפת הקורונה העולמית שינתה באופן משמעותי את הסקטור ואת התנהגות הצרכנים בשוק. כתוצאה מהשפעת המגפה נוצרה "תנועת מספריים": מצד אחד הביקוש הגובר למוצרים טכנולוגיים ומחשוב בענן, הגידול במכירות כלי רכב חדשים, ובפרט כלי רכב חשמליים ואוטונומיים, הפריסה של רשת G5 והמכשירים התומכים בה; ומצד שני, הקשיים בייצור תחת הגבלות המגפה.

"תנועת מספריים" זו יצרה מחסור קריטי במוצרים והובילה לזינוק במחירים. כתוצאה מכך נוצרו הפרעות ונזקים רבים - ולהלן כמה דוגמאות: יצרני הרכב צפויים לרשום ירידה בהכנסות של 110 מיליארד דולר בשנה הנוכחית; ג'נרל מוטורס אף השביתה באופן זמני את מפעלה במישיגן; בעוד שצרכני שבבים גדולים מצביעים על עיכוב של יותר מ-18 שבועות מיום ההזמנה, יצרנים קטנים מדווחים על עיכובים של מעל שנה.

בתוך כך, המתיחות ומלחמת הסחר בין ארה"ב לסין רק מעמיקות את עומק המשבר. בכירים בתעשייה מאשימים חברות בסין, ובראשן Huawei , בכך שהן אוגרות רכיבים שונים בעקבות הסנקציות נגד החברה שעליהן הכריזה ארה"ב בטענה שהחברה מהווה איום ביטחוני.

התוצאה של כל אלה היא התארכות חסרת תקדים של זמן האספקה בשוק הרכיבים האלקטרוניים והמוליכים למחצה, כפי שניתן לראות בתרשים.