בניגוד לקונצנזוס הגלובלי: הדולר צפוי להתחזק גם מול השקל | סקירת מט"ח של דיסקונט

 | 08.07.2021 11:54

| שמואל קצביאן, אסטרטג שווקים בחדר עסקאות דיסקונט |

בניגוד לתחזיות הקונצנזוס בעולם, בחדר העסקאות של דיסקונט צופים המשך התחזקות של הדולר מול מטבעות המערב, ובמידה מסוימת גם מול השקל.

סיכום המחצית הראשונה של 2021 מצביע לכאורה על שינויים מתונים בדולר-שקל, אך התנודתיות ושינוי הכיוון בתוך המחצית הראשונה היו חדים יחסית.

מאז תחילת השנה ועד לסוף יוני השקל נחלש ב-1.5% מול הדולר. לכאורה מדובר בשינוי מתון יחסית לממוצע השינוי (בערך מוחלט) במחצית הראשונה של כל שנה במהלך חמש השנים הקודמות (כ-4%).

אולם "הסיפור האמיתי היה סוער יותר" , תוך תנודתיות ושינוי כיוון חדים יחסית בתוך המחצית עצמה. מגמות המסחר הושפעו מאירועים מקומיים שונים כמו: הודעת הרכישות של בנק ישראל שיצרה תנודתיות גבוהה סביב ההודעה, מבצע שומר החומות (שגרם להיחלשות קצרת טווח של השקל) ובמידה מסוימת גם מההתפתחויות הפוליטיות בישראל.

לצד אלו השפיעו כמובן מכירות מט"ח משמעותיות מאוד של הגופים המוסדיים, העלייה בנפח המסחר של זרים ורמות שיא של גיוסי הון והנפקות ראשוניות של חברות ישראליות בחו"ל. חשוב לזכור כי מרבית מהסכומים שמגויסים בחו"ל לא מומרים ממט"ח לשקלים, אולם עדיין ישנן המרות מט"ח לצרכים מסוימים, עניין שמשפיע על מגמת המסחר ותומך לכשעצמו בשקל.

אולם למרות כל האירועים הללו נראה כי במרבית התקופה הגורם החשוב ביותר בהשפעתו על המסחר בדולר-שקל היה המגמה של הדולר בעולם. כך למשל במחצית הראשונה של 2021 הקורלציה שבין השינויים בדולר בעולם (או מול האירו) ובין הדולר-שקל היתה חזקה יותר מכל המשתנים האחרים אותם בחנו.

הקורלציה בין השינוי בדולר - שקל לעומת השינוי בדולר-סל עמדה על 65% ב-25 השבועות האחרונים. מדובר ברמות גבוהות גם יחסית לשנים האחרונות.

במילים אחרות: המגמה של הדולר בעולם היא זו שהכתיבה במרבית התקופה את המגמה בדולר-שקל. גם במבט לעתיד שאלת המפתח העיקרית שתשפיע על הדולר-שקל תהיה להערכתנו המגמה של הדולר בעולם.

| אז מה צפויה להיות המגמה של הדולר בעולם בעתיד?/h2