קוראות תיגר על מעמדו של הנפט? ליתיום ופלדה - הסחורות החדשות

 | 13.05.2021 14:41

| דור דבירי, מייסד הבלוג הכלכלי בַּזֶּרֶם |

בחודש אפריל 2020 צנח הנפט לראשונה בהיסטוריה למחיר שלילי של מינוס 47 דולר לחבית. הסיבה הישירה הייתה כמובן נגיף הקורונה ומדיניות הסגרים, שהורידה באבחה את הצריכה עם סגירת מפעלים וירידה בביקוש לדלק והציפה את השוק בדלק ללא מקום אחסון.

שנה מאוחר יותר ומחיר חביט נפט WTI כבר עומד על 64 דולר. יחד עם זאת, נשמעים יותר קולות הטוענים כי תור הזהב של הנפט כסחורה הבסיסית והיסודית לצמיחה כלכלית תם. הסיבה לכך נעוצה בהבנה המתרחבת באשר לנזקי הנפט לאורך כל שרשרת הייצור והשימוש שלו בכל הקשור לסביבה ולכדור הארץ, לצד השיפורים הטכנולוגיים המאפשרים לייצר אנרגיה באמצעים חלופיים.

שינויים במפת הביקוש לסחורות המרכזיות בעולם - קרי ירידה משמעותית בביקוש לנפט - מטבע הדברים יובילו לעלייה בביקוש לסחורות אחרות, הקוראות תיגר על המעמד המרכזי של הנפט כיום. בהתאם לכך, נדרש לברר אילו סחורות מהוות מתחרות פוטנציאליות לנוזל השחור וכיצד ניתן להיחשף אליהן בתיק ההשקעות.

| נפט – ביקוש בירידה?/h2

בתחילת המאה שעברה החלו להתגלות מאגרי נפט משמעותיים במזרח התיכון. עד לאמצע שנות ה-50 של המאה ה-20 עדיין היה הפחם מקור האנרגיה העיקרי בעולם. מאז תפס הנפט את הבכורה והוא מספק כיום כ-90% מצורכי הדלק בעולם.

במשך השנים שוכללו אפשרויות הפקת הנפט בזכות טכנולוגיות שונות, כמו הפקה מפצלי שמן, קידוחי ים בעומק רב ועוד. בעקבות כך, החששות בדבר מאגרי הנפט המסורתיים ההולכים ואוזלים התחלפו בתעשיית ענק המגלגלת בשנה יותר מכ-3 טריליון דולר.

הנפט משמש מגוון של תחומים ותעשיות כדוגמת ייצור חשמל, תעשיית הפטרוכימיים, פלסטיק, גומי ועוד. בולטת מעל כל צרכני הנפט תעשיית הרכב או תחום התחבורה. בארה"ב, שהיא צרכנית הנפט הגדולה בעולם, סקטור התחבורה מהווה כמעט 70% מהצריכה ורובו מופנה לכלי רכב פרטיים. במדינות OECD תחום התחבורה הוא הצרכן העיקרי של הנפט והוא מהווה כ-35% מהצריכה הכללית.