מדיניות הפד ממשיכה לתמוך בשווקים, אלא אם שוק האג"ח יאתגר אותה | סקירת אי.בי.אי

 | 03.05.2021 14:22

| רפי גוזלן, כלכלן ראשי בבית השקעות IBI |

 הנקודות העיקריות בסקירת המאקרו השבועית:

  • המדיניות ה"סבלנית" של הפדרל ריזרב תמשיך לבוא לידי ביטוי בפרמיית סיכון גבוהה יחסית בשוק האג"ח שמשמעותה פוטנציאל גבוה יותר להמשך עליית תשואות מאשר לירידה בהן. הסיכוי העיקרי לירידת תשואות מגיע מתרחיש של risk-off.
  • מדיניות הפדרל ריזרב נשענת על כך שהציפיות לאינפלציה מעוגנות סביב היעד, כך שתרחיש של עליית מדרגה בציפיות לטווח ארוך יאתגר את הפדרל ריזרב  ועשוי להוביל להקדמת מועד צמצום הרכישות. העלייה במחירי הסחורות, גם אם תתברר לבסוף כזמנית, עלולה להוות זרז לתהליך זה.
  • מועד צמצום הרכישות בארה"ב תלוי במידה ניכרת בעוצמת השיפור בשוק העבודה, כך שהרגישות של השווקים לנתוני התעסוקה תעלה מדרגה.
  • האופטימיות בשוק המניות נשענת על מדיניות הפדרל ריזרב ועל רווחיות גבוהה מהצפוי, ואילו תרחיש אפשרי לסוף השנה הכולל תמיכה מוניטארית פוחתת והעלאות מיסים ממשיך לקבל משקל נמוך. 

  | הפד שם דגש על מצב שוק העבודה האמריקאי/h2

השווקים הפיננסיים הושפעו במהלך השבוע האחרון בעיקר מההתפתחויות בגזרת המאקרו כאשר במוקד עמדה החלטת הריבית בארה"ב, וזאת לצד עונת הדוח"ת לרבעון הראשון שמשקפת עד כה שיפור גבוה מהצפוי ברווחיות. מכלול האירועים הוביל לעליית התשואות לטווח ארוך בארה"ב וביתר המדינות המובילות, לירידות מתונות במדדי המניות המובילים, להמשך מגמת העלייה במחירי הסחורות ולהתחזקות קלה של הדולר בעולם.

הבנק המרכזי האמריקאי הותיר בשבוע החולף כצפוי את הריבית ואת תוכנית רכישות האג"ח ללא שינוי. בהודעה הנלווית להחלטה הכיר הבנק בשיפור בפעילות הריאלית בארה"ב, הן בצמיחה והן בתעסוקה, במקביל לעלייה בקצב האינפלציה. עם זאת, הקו הסבלני של הפד, תוך ציפיה לשיפור בסביבת המאקרו בפועל,  נמשך גם בישיבה הנוכחית ופאוול הדגיש במסיבת העיתונאים כי השיפור עד כה אינו מספיק בכדי להוביל לצמצום עוצמת ההרחבה המוניטארית.

מבחינת הפעילות הריאלית הדגש של הפדרל ריזרב הוא על מצב שוק העבודה. פאוול ציין אמנם את השיפור שנרשם בחודש מרץ עם תוספת של קרוב למיליון מועסקים, אך הוסיף כי רמת התעסוקה הנוכחית עדיין נמוכה בכ-8.5 מיליון מרמתה ערב המשבר, וזאת תוך ירידה בשיעור ההשתתפות. אין ספק כי הטון העולה מדברי הפד בנוגע לצמיחה אופטימי יותר על רקע השיפור המצב הבריאותי. עם זאת, נראה כי הפד מעוניין לראות לפחות מספר חודשים בהם נרשם שיפור בשוק העבודה בסדר גודל זהה לזה שנרשם במרץ, לפני שיתחיל לאותת על צמצום רכישות. בהיבט זה, דוח התעסוקה לחודש אפריל יפורסם ביום שישי הקרוב, והציפיות הן לתוספת של כמיליון מועסקים, בדומה לחודש מרץ. על רקע הגישה שהציג פאוול, לסטייה משמעותית בנתון התעסוקה ביחס להערכות המוקדמות, בפרט כלפי מעלה, צפויה להיות השפעה ניכרת על שוק האג"ח.