קבלו 40% הנחה
חָדָשׁ! 💥 קבל את ProPicks כדי לראות את האסטרטגיה שניצחה את ה-S&P 500 ב-1,183%+קבלו 40% הנחה

ההנפקות בתל אביב מסכמות שנת שיא: מי המרוויחות ומי המפסידות?

התפרסם 12.12.2021, 11:24
עודכן 12.12.2021, 11:37

| מאת פולי טל, Investing.com |

מספר שיא של 91 הנפקות ראשוניות של מניות לציבור (IPOs) יצאו לדרך בבורסה לניירות ערך בתל אביב עד כה בשנת 2021, בגל הנפקות חסר תקדים, שמביא את מספר החברות הנסחרות בבורסה המקומית ל-575. בהנפקות החדשות גויסו מתחילת השנה יותר מ-10 מיליארד שקל. מספר ההנפקות בשנת 2021 ממצב את בורסת תל אביב במקום השני בעולם במספר החברות החדשות שהצטרפו אליה, אחרי בורסת שנגחאי בסין, שבה הונפקו בשנתיים האחרונות למעלה מ-420 חברות חדשות.

שווי השוק של כל המניות הנסחרות בבורסת תל אביב חצה השנה לראשונה את רף הטריליון שקל. 42 מהחברות שביצעו השנה IPO שייכות לסקטור ההייטק והטכנולוגיה. בדיון בוועדת הכספים של הכנסת שנערך ביוני, הסבירה ענת גואטה, יו"ר רשות ניירות ערך, כי "הקורונה היתה זרז למגמה הזו, כי בהיעדר טיסות, חברות התקשו לצאת מישראל, והצומת של רוטשילד-הרצל נהפך לצומת מרכזי בתהליכי הגיוס".

מנפיקות בולטות נוספות השנה היו שמונה שותפויות מו"פ בתחומי הייטק, מדעי חיים, פודטק, קלינטק ועוד. שאר ההנפקות כללו חברות אנרגיה וחברות ממגוון ענפי המשק, ובהם מסחר ותעשייה, נדל"ן, קמעונות, אשראי חוץ־בנקאי ותשתיות.

גל ההנפקות הביא עמו שפע של חברות חדשות למשקיעים, חלקן מוצלחות יותר וחלקן עוררו סערה בעת ההנפקה, מכיוון שהגיעו עם אזהרות רווח או עם הפסדים גדולים, ובמהלך החודשים הספורים מאז הנפקתן צנחו מניותיהן ומחקו חלק ניכר מכספי המשקיעים.

אם נבחן את ההנפקות החדשות בתל אביב מול מדדי המניות העיקריים בישראל, נראה כי נכון ליום חמישי 9.12, מדד ת"א 35 עלה מתחילת השנה בכ-25%, וכך עלה גם מדד ת"א 125, גם מדד ת"א נדל"ן נהנה מביצועים טובים כשעלה 41.6%. לעומת זאת, מדד ת"א טכנולוגיה הפגין ביצועי חסר ועלה מתחילת השנה ב-8%, ואילו מדד ת"א תשתיות אנרגיה אפילו ירד במהלך 2021 בשיעור של 4%. בארה"ב, מדד הנאסד"ק עלה מתחילת השנה כ-26%, בעוד דאו ג'ונס הוסיף כ-19.9% ומדד S&P 500 זינק 28%.

זוהי פרסומת מטעם צד שלישי. לא מדובר בהצעה או בהמלצה של Investing.com. אפשר לקבל מידע כאן או להסיר את הפרסומות .

| הגיוסים הגדולים:

ההנפקה הגדולה ביותר השנה בבורסת תל אביב היתה זו של חברת ורידיס (TASE:VRDS), שנמצאת בשליטת דלק רכב (TASE:DLEA). החברה עוסקת בתחומי איכות הסביבה, בהם מיון הטמנת פסולת, התפלת מי ים, ייצור קומפוסט וכן פרויקטים בתחום ההתייעלות האנרגטית. ורידיס גייסה ביוני 883 מיליון שקל, לפי שווי שוק של 3.742 מיליארד שקל. מאז ההנפקה, עלתה המניה 8% ושווי השוק הנוכחי שלה הוא 4.043 מיליארד שקל.

נאייקס (TASE:NYAX), שעוסקת בפיתוח ומכירת פתרונות ושירותים דיגיטליים לסליקה ותפעול עסקים, עם פתרונות שכוללים אמצעי תשלום מותאמים אישית וארנקים דיגיטליים, גייסה במאי 667 מיליון שקל, לפי שווי של 3.415 מיליארד שקל. מניית נאייקס עלתה מאז 10% ושווי השוק של החברה כעת 3.753 מיליארד שקל

ריטיילורס (TASE:RTLS), ההנפקה השלישית בגודלה השנה, היא גם אחת המוצלחות השנה. החברה הבת של פוקס (TASE:FOX) עוסקת ביבוא ומכירת מוצרי הנעלה, הלבשה ואביזרי ספורט ואופנת פנאי. לחברה יותר מ-100 חנויות של המותגים נייקי (NYSE:NKE), פוט לוקר ודרים ספורט בישראל, באירופה ובקנדה. ריטיילורס, שגייסה 572 מיליון שקל בהנפקה שערכה בחודש מאי לפי שווי שוק של 2.5 מיליארד שקל, זינקה מאז 80% - וכעת שווי השוק שלה עומד 4.56 מיליארד שקל.

| הגיוסים הקטנים:

טונדו סמארט (TASE:TNDO), חברה שהוקמה ב-2018 ועוסקת בפיתוח אמצעים לניהול של יישומי עיר חכמה, הקשורים לתשתית התאורה והחשמל במרחב הציבורי, גייסה בהנפקה הראשונית בספטמבר כ-17.5 מיליון שקל בלבד, לפי שווי שוק של כ-67 מיליון שקל, ומאז ירדה המניה 10% לשווי של כ-60 מיליון שקל.

טורובוג'ן, שמנייתה הונפקה לפני פחות משבועיים, זינקה בפרק הזמן הקצר שבו היא נסחרת בכ-100%. החברה, שגייסה 18 מיליון שקל לפי שווי של 143 מיליון שקל, מפתחת טכנולוגיה לטורבינות לייצור עצמי של חשמל, בשוק המוערך בכ-20 מיליארד דולר בשנה בארה"ב בלבד, וכעת היא כבר מגיעה לשווי שוק של 287 מיליון שקל.

זוהי פרסומת מטעם צד שלישי. לא מדובר בהצעה או בהמלצה של Investing.com. אפשר לקבל מידע כאן או להסיר את הפרסומות .

גרופ 107 (TASE:G107) הונפקה באוקטובר השנה. החברה עוסקת בפיתוח ושיווק תוכנה למסחר בניירות ערך ובשירותי גיוס וניהול כוח אדם בתחומי הפיתוח והמדיה. גרופ 107 גייסה 18 מיליון שקל לפי שווי חברה של 60 מיליון שקל והמניה קפצה ביום המסחר הראשון שלה ביותר מ־50%, כששווי השוק שלה עומד כעת על 94 מיליון שקל.

| ההנפקות המוצלחות של 2021

ביו מיט היא ההנפקה שהשיאה את הערך הרב ביותר למשקיעיה השנה. השותפות משקיעה בחברות העוסקת במו"פ בתחום הפודטק, אחד התחומים הלוהטים בשוק ההון בתקופה האחרונה. ביו מיט הונפקה במרץ, וערכה עלה מאז פי 4.5. בראש החברה עומדים בכירים בשוק התזונה. מנכ"ל החברה, גיל ג'מון, היה בעבר מנכ"ל חברת המזון סוגת; היו"ר איציק צאיג כיהן כמנכ"ל, אסם ובעלת השליטה בשותף הכללי היא סולבר.

השותפות משקיעה כיום בשלוש חברות - רילבייט, מור אלטרנטיב פודס, ואובו טכנולוגיה - העוסקות בפיתוח מזון ותחליפי מזון, וכן בשיטות ייצור חדשניות. ביו מיט גייסה בהנפקה שלה רק 25 מיליון שקל - הסכום המינימלי הנדרש להנפקת שותפות מו"פ.

תורפז (TASE:TRPZ), שמייצרת תמציות טעם וריח טבעיות וסינתטיות לתעשיית הקוסמטיקה, המזון והמשקאות, ופועלת בישראל, ארה"ב, אסיה ואירופה, השלימה את ההנפקה במאי האחרון, לאחר שתיכננה לגייס 200 מיליון שקל לפי שווי של מיליארד שקל (לפני הכסף). בסופו של התהליך בוצעה ההנפקה בשווי של 883 מיליון שקל בלבד. ההחלטה על קיזוז השווי בהנפקה היתה משתלמת, ומאז טסה מניית החברה 192%, לשווי של יותר מ-2.5 מיליארד שקל.

עוד הנפקה מוצלחת השנה היתה זו של מטריסלף (TASE:MTLF). החברה עוסקת במחקר ופיתוח בתחום רפואת והנדסת רקמות. הטכנולוגיה שפיתחה, מייצרת שתלים של עצבים בריאים המיועדים להשתלה במקום הפגוע ולהביא להחלמתו. מדובר בחברת חלום, שעדיין לא ערכה ניסויים בבני אדם, אבל השיגה תוצאות מרשימות בניסויים בחולדות, שלאחר ההשתלה חזרו ללכת. מטריסלף השלימה גיוס של 24 מיליון שקל ביוני, לפי שווי של 70 מיליון שקל. מאז שהונפקה, זינקה המניה 187% - וכעת היא נסחרת בשווי של 138 מיליון שקל.

זוהי פרסומת מטעם צד שלישי. לא מדובר בהצעה או בהמלצה של Investing.com. אפשר לקבל מידע כאן או להסיר את הפרסומות .

גם מיכמן (TASE:MCMN) שגייסה 25 מיליון שקל מהציבור בהנפקה ראשונית בחודש פברואר, לפי שווי של 91 מיליון שקל, נהנית מעליות שערים במניה מאז ההנפקה. החברה, העוסקת באשראי חוץ בנקאי לעסקים קטנים ובינוניים, זינקה בשיעור של 150% מההנפקה ושווי השוק שלה מגיע ל-227 מיליון שקל

| ההנפקות הגרועות השנה

אחת ההנפקות המאכזבות השנה בבורסת תל אביב היא זו של חברת קבסיר (TASE:KVSR). החברה מפתחת ומשווקת תוכנות בתחום ההוראה המקוונת במקצועות המדעיים, המיועדות למוסדות להשכלה גבוהה מחוץ לישראל. המניה הונפקה בפברואר, לאחר שהחברה גייסה 75 מיליון שקל לפי שווי של 213 מיליון שקל. מניית קבסיר התחילה לצנוח מיום המסחר הראשון שלה, שבו איבדה 15%, וממשיכה לרדת עד היום. עד כה, נחתכה המניה בכ-75% לשווי של 70 מיליון שקל.

עוד הנפקה מאכזבת היא זו של איירטאצ' סולאר (TASE:ARTS). החברה עוסקת בפיתוח, ייצור, שיווק, תפעול ותחזוקה של פתרונות רובוטיים לניקוי פאנלים פוטו-וולטאים. את ההנפקה הראשונית לציבור השלימה איירטאץ במרץ השנה, כשגייסה כ-61 מיליון שקל, לפי שווי של 386 מיליון שקל. מאז נפלה המניה ב-65% ושווי החברה כעת 135 מיליון שקל.

תיגי (TASE:TIGI) היא חברה נוספת בתחום האנרגיה הסולארית המפתחת מערכות חום מסחריות ותעשייתיות לקליטת אנרגיית שמש ואגירתה. המניה הונפקה בחודש מרץ, כאשר גייסה כ-34 מיליון שקל לפי שווי חברה של כ-141 מיליון שקל. מאז נפלה בשיעור של כ-63% ושווי השוק שלה עומד על 52 מיליון שקל בלבד.

רייזור לאבס (TASE:RZR) שייכת גם היא להנפקות הגרועות השנה. החברה, הצטרפה לבורסה בחודש פברואר וגייסה 116 מיליון שקל לפי שווי של 494 מיליון שקל. עיקר עיסוקה של החברה הוא בפיתוח ושיווק פתרונות ומוצרי בינה מלאכותית והיא פועלת בישראל ובאוסטרליה. מאז ההנפקה צנחו מניות החברה ב-62%.

זוהי פרסומת מטעם צד שלישי. לא מדובר בהצעה או בהמלצה של Investing.com. אפשר לקבל מידע כאן או להסיר את הפרסומות .
  • הנתונים בכתבה נכונים ליום חמישי 9.12.21

תגובות אחרונות

התקינו את האפליקציה שלנו
אזהרת סיכון: מסחר במכשירים פיננסיים ו/או במטבעות קריפטו כרוך בסיכון גבוה להפסד סכום ההשקעה בחלקו או במלואו, ואינו מתאים לכל משקיע. מחירי מטבעות קריפטו מתאפיינים בתנודתיות גבוהה במיוחד וחשופים להשפעה חיצונית כגון אירועים פוליטיים, רגולטוריים או פיננסיים. מסחר על בסיס בטחונות תורם להגדלת הסיכון הפיננסי.
לפני קבלת החלטה לסחור במכשיר פיננסי או במטבע קריפטו, עליך להכיר במלואם את הסיכונים ואת העלויות, הנלווים למסחר בשווקים הפיננסיים, לשקול בזהירות את יעדי ההשקעה, את דרגת הניסיון ואת הנכונות לשאת בסיכונים, ולפנות לייעוץ מקצועי בעת הצורך.
פיוז‘ן מדיה (Fusion Media) מדגישה, שהמידע המוצג באתר אינו בהכרח מדויק או ניתן בזמן אמת. המחירים והנתונים באתר אינם בהכרח מסופקים ע"י בורסות או שווקים, ועשויים להיות מסופקים על-ידי עושי שוק, ולפיכך עשויים להיות בלתי מדויקים ושונים ממחיר השוק בפועל עבור שוק נתון. המשמעות היא, שהמחירים משמשים לאינדיקציה אך אינם מתאימים למטרות מסחר. פיוז‘ן מדיה וכל ספק אחר של נתונים שמוצגים באתר, אינם נושאים כל אחריות בגין נזקים או הפסדים שספגת במסחר או בשל הסתמכותך על המידע באתר.
חל איסור על הפצה, שידור, שינוי, הצגה, רפרודוקציה או אחסון של הנתונים באתר זה או שימוש בהם ללא אישור מפורש בכתב מאת פיוז‘ן מדיה ו/או ספק הנתונים. כל זכויות הקניין הרוחני שמורות לבורסה ו/או לספקים המספקים את הנתונים שבאתר.
פיוז‘ן מדיה עשויה לקבל תגמול ממפרסמים המופיעים באתר, בהתאם לאינטראקציה שלך עם הפרסומות והמפרסמים.
הגרסה האנגלית היא גרסתו הראשית של הסכם זה ותשמש גרסה מכרעת בכל מחלוקת שתתגלע בין הגרסה האנגלית לגרסה העברית.
© 2007-2024 - כל הזכויות שמורות לפיוזן מדיה בע"מ