קבלו 40% הנחה
חָדָשׁ! 💥 קבל את ProPicks כדי לראות את האסטרטגיה שניצחה את ה-S&P 500 ב-1,183%+קבלו 40% הנחה

נווה המדבר של הסהרה: האם מרוקו הופכת לאחת מהזדמנויות ההשקעה הגדולות?

התפרסם 30.08.2023, 15:56
עודכן 30.08.2023, 15:00

| מיכאל לביא, יו"ר נטו פמילי אופיס ו-Economia Capital |

מרוקו היא מדינה מיוחדת. מצד אחד, מדינה מלאה במורשת ותרבות אותנטית שמצליחה להקסים תיירים ומבקרים רבים, ומצד שני, מיקומה הגיאוגרפי של מרוקו בין אירופה לאפריקה מציע הזדמנויות אטרקטיביות למסחר ולוגיסטיקה.

כיום, הכלכלה המקומית תלויה בעיקר בענף החקלאות שתורם כ-15% לתמ"ג, בענף מועסקים כ- כ-45% מכוח העבודה של המדינה ובמידה רבה החקלאות קובעת את קצב הצמיחה של כלכלת מרוקו.

אבל אפשר לומר שרוחות של שינוי נמצאות באוויר. רבים מבינים, כדי שהכלכלה המקומית תפרוץ קדימה, צריך לפתח ענפים נוספים, להוביל שינויים טכנולוגים, לקדם חדשנות, להוביל פרויקטים גדולים בתחום התשתיות והתקשורת, וכמובן, לעודד משקיעים זרים להשקיע במדינה.

מוחמד השישי, מלך מרוקו, מוביל בשנים האחרונות מספר רפורמות משמעותיות שהצליחו במידה מסוימת לחמוק מתחת לרדאר של עולם ההשקעות.

המדינה יישמה מספר רפורמות כדי לשפר את הסביבה העסקית ואחת הדוגמאות הבולטות ביותר היא – אמנת ההשקעות לשנת 2020, שמטרתה לפשט את ההליכים המנוהלים ורישום עסקים, להגן על זכויות המשקיעים ולספק תמריצים להשקעות במגזרים אסטרטגיים כמו אנרגיה, תקשורת, נדל"ן, טכנולוגיה, חקלאות ותיירות.

בנוסף לכך, המדינה מציעה הטבות מס משמעותיות למשקיעים זרים. יחד עם זאת, אסור לשכוח את הכלל החשוב - כמו כל השקעה, ישנם סיכונים ושינוים רגולטורים שצריך לקחת בחשבון רגע לפני.

| האם קיימת תעשיית רכב במרוקו ואיך היא באה לידי ביטוי בכלכלה?

תעשיית הרכב במרוקו צומחת והיא נמצאת בצמרת הדירוג העולמית. בשנת 2022, ייצוא המכוניות של מרוקו הסתכם ב-11 מיליארד דולר, עם מכירות ל-71 מדינות, בעיקר לאירופה, אפריקה ולמזרח התיכון.

תעשיית הרכב של מרוקו ייצרה בשנה שעברה כ-700 אלף כלי רכב והעסיקה כ-250 אלף בני אדם.

זוהי פרסומת מטעם צד שלישי. לא מדובר בהצעה או בהמלצה של Investing.com. אפשר לקבל מידע כאן או להסיר את הפרסומות .

יעדי הממשלה ל-2030 הם: צמיחה בשיעור של כ-185% וקיבולת ייצור של כ-2 מיליון כלי רכב לשנה.

כבר היום אפשר להרגיש את השינוי, כמעט כל מכונית אירופאית מכילה בתוכה מוצר שיוצר על אדמת מרוקו. בשלב זה, חברות הרכב המרכזיות שמובילות את תעשיית הרכב במרוקו הן קבוצת רנו – ניסאן, קבוצת הרכב PSA, הידועה בעיקר בזכות המותגים פ'זו וסיטרואן, פורד (NYSE:F) וענקית הרכב הסינית BYD (OTC:BYDDF). גם חברת מובילאיי (NASDAQ:MBLY) הישראלית בשלבי פריצה לשוק המרוקאי.

 | כיצד מתקדמת מהפכת האנרגיה של מרוקו ולמה היא כל כך חשובה?

מרוקו נחשבת לחלוצת האנרגיה הירוקה של אפריקה. היעד המרכזי של המשרד הלאומי לחשמל ומי שתייה ( ONEE ) במרוקו הוא לספק כ-52% מצריכת האנרגיה של המדינה ממקורות אנרגיה מתחדשים, כמו למשל רוח, במיוחד מהאזור הצפוני של המדינה, או שמש, בזכות כ-3000 שעות שמש מהן נהנית המדינה בכל שנה.

דרך נוספת היא באמצעות מערכות הידרואלקטריות. כדי לפתח את התעשייה ולעמוד בביקוש ההולך וגדל לאנרגיה, הממשלה הציגה תוכנית נוספת לפיתוח מתקנים וטכנולוגיות התומכות במגזר האנרגיה בהשקעה כוללת של כ-12 מיליארד דולר.

בפרויקט זה יהיו מעורבות כ-600 חברות תעשייתיות ממרוקו ומהעולם, וענף זה צפוי לייצר בשנים הקרובות כ-25 אלף מקומות עבודה חדשים, וכמובן, לפתוח דלתות לחברות גדולות להתפתח ולפתח את מרוקו באמצעות תשתיות בסטנדרטיים בינלאומיים.

| האם הטכנולוגיה במרוקו צועדת לכיוון המערב?

תעשיית האווירונאוטיקה, התעשיות הצבאית והביטחונית, עד לפני זמן לא רב, לא היו קיימות בכלל בנוף של מרוקו. כיום, לאחר רפורמות כלכליות ועידוד השקעות זרות, כ-140 חברות מובילות נכנסו למדינה, כמו למשל, בומברדיה, בואינג (NYSE:BA), לוקהיד מרטין (NYSE:LMT), Airbus, Safran ועוד, אשר הצטרפו לנוף הכלכלי של מרוקו.

זוהי פרסומת מטעם צד שלישי. לא מדובר בהצעה או בהמלצה של Investing.com. אפשר לקבל מידע כאן או להסיר את הפרסומות .

יחד הן מעסיקות כ-17 אלף עובדים, כאשר 40% מהן נשים, וענף זה מייצר מחזור ייצוא של כ-2 מיליארד דולר.

בנוסף, הממשלה אישרה לאחרונה מספר פרויקטים משמעותיים בתחום התשתיות ובניהם הרחבת שדה התעופה של קזבלנקה שהפכה לאזור לוהט עבור חברות מערביות. עלות הפרויקט מסתכמת ב- 160 מיליון דולר והיא תאפשר לשדה התעופה לקלוט כ-14 מיליון נוסעים בשנה.

גם בתחום הטכנולוגיה מרוקו לא נשארה מאחור, כאשר חברות כמו אמזון (NASDAQ:AMZN), דל (NYSE:DELL), IBM (NYSE:IBM) ואורקל (NYSE:ORCL) הגיעו לרבאט.

עבור חברות הטכנולוגיה והטלקום, מרוקו היא הזדמנות להעסיק מהנדסים מקצועיים, מיומנים ונאמנים לעבודתם וכל זה במחיר זול באופן משמעותי מאשר במדינות המערב.

עבור מרוקו, מדובר בצעד משמעותי לכיוון המערב ולכיוון הטכנולוגיה.

בונים תשתיות מערביות לאירוע הגדול ב-2030?

אפשר לומר שהממשלה והמלך מתכוננים לאחד האירועים הגדולים ביותר בעולם הספורט, והמלך לא מתכוון לוותר על ההזדמנות. בית המלוכה במרוקו הציג תוכנית אירוח למשחקי גביע העולם בכדורגל חמש פעמים, בשנים 1994, 1998, 2006, 2010 וב-2026, ונדחה כל פעם מחדש.

הפעם, מרוקו מעוניינת לארח את משחקי גביעי העולם יחד עם פורטוגל וספרד, ובמקביל, מרוקו מתפתחת בצורה בלתי רגילה כדי שאף אחד לא ידחה אותה פעם נוספת. המלך והממשלה רואים את התשתיות כעניין חשוב ומהותי שעשוי למשוך תיירים, מבקרים ומשקיעים בעתיד.

לכן, תקציב המדינה זינק ל-50 מיליארד דולר עבור מגוון פרויקטים משמעותיים כמו למשל, הקמת 6 נמלי ים לייבוא ולייצוא סחורות, בניית 2,743 ק"מ של מסילות ברזל להרחבת תנועת הרכבות לאזור הנמלים, וכ-1,563 ק"מ של מסילות ברזל מהירות לנסיעה אזרחית מקצה אחד לקצה השני, וזאת רק ההתחלה.

מגזר התיירות ממריא במחצית הראשונה של 2023 עם עלייה מרשימה של 86% בהשוואה לשנה הקודמת. בתחום בתי המלון נרשמה עלייה חדה של כ-134% לינות, הכוללת תיירים ומקומיים.

זוהי פרסומת מטעם צד שלישי. לא מדובר בהצעה או בהמלצה של Investing.com. אפשר לקבל מידע כאן או להסיר את הפרסומות .

למרות הצמיחה המרשימה במגוון סקטורים, מחירי הנדל"ן שישראלים כל כך אוהבים ומתעניינים, נמצאים בירידה, כאשר במהלך 2022 המחיר הממוצע ירד ב-7.5% ביחס לשנה שעברה. 

לסיכום, מרוקו היא הכלכלה החמישית בגודלה באפריקה, אבל כנראה הטובה ביותר לעשות עסקים בזכות המיקום הגיאוגרפי, בזכות הסביבה הרגולטורית הידידותית, בזכות הטבות למשקיעים זרים ופיתוח משמעותי של מגוון תשתיות במדינה.

את אלה לא ניתן למצוא בניגריה, מצרים, דרום אפריקה או אלג'יריה.

בעשור האחרון, הושקעו במדינה עשרות מיליארדי דולרים כדי להביא את שדות התעופה, את הכבישים, את אספקת המים, החשמל ואת החיבור לאינטרנט לסטנדרטים בינלאומיים. הרפורמות פתחו שער למשקיעים זרים, ובמקביל שידרגו את איכות החיים במרוקו עם שירותי בריאות טובים יותר, רווחה חברתית ותיעוש.

זאת רק ההתחלה, למרוקו יש עוד דרך ארוכה, אבל כבר עכשיו אפשר לומר באופן חד וברור - מרוקו צועדת בכיוון הנכון ולמשקיעים אשר מחפשים הזדמנויות, מרוקו בהחלט יכולה להיות אחת מהן.

הכותב הוא יו"ר נטו פמילי אופיס ו-Economia Capital. אין לראות באמור לעיל משום ייעוץ השקעות, המלצה או חוות דעת באשר למוצרים פיננסיים כלשהם.

תגובות אחרונות

מרוקו מתקדמת להיות מעצמה בתחום האנרגיה הסולארית. השקעה בנדלן במרוקו כדאית מאוד לטווח ארוך בתנאי שיהיו ערבויות ממשלתיות להשקעה.
מאוד מעניין. תודה
מעניין מאוד! כתבה מעולה.
התקינו את האפליקציה שלנו
אזהרת סיכון: מסחר במכשירים פיננסיים ו/או במטבעות קריפטו כרוך בסיכון גבוה להפסד סכום ההשקעה בחלקו או במלואו, ואינו מתאים לכל משקיע. מחירי מטבעות קריפטו מתאפיינים בתנודתיות גבוהה במיוחד וחשופים להשפעה חיצונית כגון אירועים פוליטיים, רגולטוריים או פיננסיים. מסחר על בסיס בטחונות תורם להגדלת הסיכון הפיננסי.
לפני קבלת החלטה לסחור במכשיר פיננסי או במטבע קריפטו, עליך להכיר במלואם את הסיכונים ואת העלויות, הנלווים למסחר בשווקים הפיננסיים, לשקול בזהירות את יעדי ההשקעה, את דרגת הניסיון ואת הנכונות לשאת בסיכונים, ולפנות לייעוץ מקצועי בעת הצורך.
פיוז‘ן מדיה (Fusion Media) מדגישה, שהמידע המוצג באתר אינו בהכרח מדויק או ניתן בזמן אמת. המחירים והנתונים באתר אינם בהכרח מסופקים ע"י בורסות או שווקים, ועשויים להיות מסופקים על-ידי עושי שוק, ולפיכך עשויים להיות בלתי מדויקים ושונים ממחיר השוק בפועל עבור שוק נתון. המשמעות היא, שהמחירים משמשים לאינדיקציה אך אינם מתאימים למטרות מסחר. פיוז‘ן מדיה וכל ספק אחר של נתונים שמוצגים באתר, אינם נושאים כל אחריות בגין נזקים או הפסדים שספגת במסחר או בשל הסתמכותך על המידע באתר.
חל איסור על הפצה, שידור, שינוי, הצגה, רפרודוקציה או אחסון של הנתונים באתר זה או שימוש בהם ללא אישור מפורש בכתב מאת פיוז‘ן מדיה ו/או ספק הנתונים. כל זכויות הקניין הרוחני שמורות לבורסה ו/או לספקים המספקים את הנתונים שבאתר.
פיוז‘ן מדיה עשויה לקבל תגמול ממפרסמים המופיעים באתר, בהתאם לאינטראקציה שלך עם הפרסומות והמפרסמים.
הגרסה האנגלית היא גרסתו הראשית של הסכם זה ותשמש גרסה מכרעת בכל מחלוקת שתתגלע בין הגרסה האנגלית לגרסה העברית.
© 2007-2024 - כל הזכויות שמורות לפיוזן מדיה בע"מ