קבלו 40% הנחה
🔥 אסטרטגיית המניות ענקיות הטכנולוגיה, שבוחרת מניות באמצעות ה-AI שלנו, עלתה 7.1% עד כה בחודש מאי. הצטרפו לאקשן כל עוד המניות לוהטות.קבלו 40% הנחה

מחיר הנפט ירד והשקל התחזק? ציפיות האינפלציה לטווח הקצר מתמתנות

התפרסם 03.04.2022, 17:29
עודכן 09.07.2023, 13:32
NDX
-
US500
-
STOXX50
-
LCO
-
CL
-
US2YT=X
-
US10YT=X
-
CSI300
-

| ויקטור בהר, מנהל המחלקה הכלכלית בבנק הפועלים, וכלכלני הפועלים |

| ישראל: גל הנסיעות לחו"ל של ישראלים צפוי לצמצם את הצריכה של ישראלים ברשתות המקומיות

הפדיון של רשתות השיווק בחודשים נובמבר עד פברואר ירד קלות, ולהערכתנו מגמה זו צפויה להימשך בחודשים הקרובים. הרכישות בכרטיסי האשראי מציגות תמונה מעט שונה, שם נמשכת העלייה, אם כי ניתן לראות שבעיקר זו תרומה של שירותים, כנראה על רקע הירידה בתחלואה.

התרומה של הצריכה הפרטית לצמיחה צפויה לקטון השנה, זאת גם על רקע הפגיעה בכוח הקנייה של משקי הבית ובלימה בעליית ערך תיק הנכסים של הציבור.

| שוק העבודה הדוק

שיעור התעסוקה עלה בחודש פברואר לרמה של 60.6% ושיעור האבטלה התייצב על רמה של 3.7%. שוק העבודה הדוק ולהערכתנו אנו צפויים ללחץ גובר לעליית שכר, שיבוא לידי ביטוי בחודשים הקרובים.

עלייה בשכר היא גורם סיכון שעשוי להותיר את האינפלציה גבוהה לאורך זמן. מחירי הנפט או הסחורות החקלאיות יכולים לעלות, אך גם לרדת. ההשפעה של האינפלציה על מחירים אלו אינה גבוהה. שכר לעומת זאת נוטה פחות להתעדכן כלפי מטה (אם כי ראינו תקופות מיתון עם ירידה בשכר) והוא עשוי להיות מושפע מהאינפלציה בפועל.

| לקראת מדדי מחירים גבוהים מאוד

מדד מרץ צפוי לעלות ב-0.8% ומדד חודש אפריל ב-0.9%. עליות מחירים אלו יושפעו ממחירי הדלק, עלייה חדה במחירי הנסיעות לחו"ל וגורמים עונתיים. האינפלציה בשנה הקרובה צפויה לעמוד על 3.1%, זאת בהנחה שנראה בהמשך השנה ירידה קלה במחירי הנפט בעולם.

גם אם הטריגר לעליית האינפלציה היה גורמים אקסוגניים כמו מחירי האנרגיה וההובלה, אנו רואים שאלו משליכים עתה על כל הסעיפים, ובכלל זה גם ענפי השירותים.

ההשפעה של הריבית על האינפלציה היא נמוכה ואיטית, והיא נועדה יותר למנוע סיכון של עליית מדרגה נוספת ברמת האינפלציה. ההשפעה של הריבית על האינפלציה במחירי הנכסים יכולה להיות משמעותית יותר, וזה יעד נוסף אליו מכוונת המדיניות עתה.

זוהי פרסומת מטעם צד שלישי. לא מדובר בהצעה או בהמלצה של Investing.com. אפשר לקבל מידע כאן או להסיר את הפרסומות .

| ירידה במחיר הנפט וייסוף בשער השקל מיתנו את הציפיות לאינפלציה לטווח הקצר

בשבוע החולף התמתנו הציפיות לאינפלציה לטווחים הקצרים הנגזרות משוק האג"ח בכ-20 נקודות בסיס. האינפלציה הגלומה לשנתיים ירדה לכ-3.8%. לטווח של עשר שנים האינפלציה הגלומה נותרה ללא שינוי ברמה של 2.7%.

גם לאחר הירידה בציפיות לאינפלציה בשוק האג"ח, אלו עדיין גבוהות ביחס לאינפלציה בנגזרים (פער של כ-30 נקודות בסיס לטווח של עשר שנים), דבר שמרמז להערכתנו על פרמיה של סיכון אינפלציה הגלומה במחירי האג"ח.

| לקראת העלאת ריבית בישראל

בשבוע הבא הריבית צפויה לעלות כנראה ב-0.15% לרמה של 0.25%. קיימת גם הסתברות מסוימת שבנק ישראל יבחר להעלות את הריבית לרמה של 0.5%, זאת לאור העובדה שהשווקים בארה"ב מגלמים עתה העלאות ריבית במינונים של 0.5%.

שוק הנגזרים מגלם עתה ריבית ברמה של כ-1.5% בעוד שנה. בהינתן רמת האינפלציה הגבוהה, וכן לאור זאת שאי-הוודאות לגבי האינפלציה לא תתבהר בתקופה הקרובה, אנו מעריכים כי הבנקים המרכזיים, ובכלל זה בנק ישראל יעלו ריבית, לפחות עד לנקודה בה נראה את הריביות הריאליות מתאפסות, כלומר שהריבית תהיה גבוהה מהציפיות לאינפלציה.

תהליך הירידה של הציפיות לאינפלציה צפוי להיות הדרגתי, ולכן העלאות הריבית בישראל ימשכו לפחות עד לרמה של כ-2%.

| בניגוד לעקום האמריקני שהוא הפוך בחלקו, עקום התשואות הישראלי בעל שיפוע חיובי לכל אורכו

חלק מהכלכלנים רואים בהתהפכות העקום האמריקני כסימן מקדים להאטה חריפה שתחייב שינוי במדיניות המוניטרית של הפד. באותו הגיון אפשר לומר שההאטה הזו לא צפויה להגיע לישראל.

פרשנות אלטרנטיבית שנראית בעינינו כסבירה יותר כעת, היא שהשווקים מעריכים שהריבית הריאלית ארוכת הטווח היא נמוכה היום ביחס לעבר, ולכן גם אם הפד יגיב בשנה הקרובה לנתוני האינפלציה הגבוהים, זה תהליך שאינו מייצג את הריבית הריאלית הנדרשת לטווח הארוך.

זוהי פרסומת מטעם צד שלישי. לא מדובר בהצעה או בהמלצה של Investing.com. אפשר לקבל מידע כאן או להסיר את הפרסומות .

בישראל לעומת זאת, השוק מגלם העלאות ריבית הרבה יותר מתונות בטווח של השנתיים הקרובות, ולכן גם העקום אינו הפוך.

| גלובלי:

המלחמה באוקראינה נמשכת כבר יותר מחודש, והתנודתיות הנרשמת בשווקים הפיננסים ובמחירי הסחורות היא גבוהה. אומדני האינפלציה בגוש האירו שהתפרסמו בשבוע שעבר, כמו גם דוח התעסוקה בארה"ב הם איתות נוסף לכך שהאינפלציה הופכת להיות בעיה מרכזית, ושתגובת הבנקים המרכזיים תכתיב את המגמות בשווקים בשנה הקרובה.

| עליות במרבית מדדי המניות בשבוע האחרון תוך ירידה חדה במחיר הנפט בעולם

אי-הוודאות לגבי ההתפתחויות במלחמה בין רוסיה לאוקראינה השפיעה על התנודתיות בשוקי הסחורות ובשווקים הפיננסיים בעולם. מדדי ה-S&P 500 והנאסד"ק סיימו את השבוע עם עליות של 0.1% ו-0.7% בהתאמה.

באירופה, מדדי המניות בגרמניה, בצרפת ובאנגליה רשמו עליות שבועיות של 1%, 2% ו- 0.7% בהתאמה, ומדד יורוסטוקס 50 עלה ב-1.3%. באסיה, מדד שנגחאי בסין עלה השבוע ב- 3.6%, אולם ירד בכ-13% מתחילת השנה. גם מדדי המניות של הודו והונג קונג רשמו עליות שבועיות של כ-3%.

בשוקי הסחורות, בלטה השבוע הירידה החדה של כ-8% במחיר חבית נפט מסוג ברנט לרמה 104.4 דולר לחבית, בעיקר כתוצאה מהחלטת נשיא ארה"ב לפתוח את מאגרי רזרבות הנפט של המדינה ולהזרים לשוק כל יום כמיליון חביות נפט במשך חצי השנה הקרובה, אך גם בשל ההאטה בביקושים בסין על רקע הסגר שהוכרז בשנחאי עם ההתפרצות המחודשת של הקורונה.

סין מוסיפה לנקוט במדיניות של צמצום ההדבקות עד כמה שניתן, גם במחיר של האטה בפעילות הכלכלית.

| דוח תעסוקה חיובי בארה"ב תומך בהעלאות ריבית מהירות של הפד

מספר המועסקים בחודש מרץ עלה ב-431 אלף משרות, נמוך מעט מהתחזית למספר המשרות החדשות שעמדה על 490 אלף. עם זאת, נתוני החודשיים הקודמים עודכנו כלפי מעלה ב-95 אלף משרות, כך שמתחילת השנה הגידול החודשי הממוצע במשרות החדשות הגיע ל-562 אלף, נתון המעיד על שיפור ניכר במצב התעסוקה.

זוהי פרסומת מטעם צד שלישי. לא מדובר בהצעה או בהמלצה של Investing.com. אפשר לקבל מידע כאן או להסיר את הפרסומות .

מספר המועסקים כעת נמוך רק בכ-1.6 מיליון עובדים (המהווים כ-1% מכלל המועסקים) מהרמה ששררה בפברואר 2020, לפני פרוץ הקורונה.

שיעור האבטלה ירד במרץ ל-3.6% מ-3.8% בפברואר ושיעור ההשתתפות עלה ל-62.4%, השיעור הגבוה ממרץ 2020. השכר הממוצע לשעת עבודה עלה 0.4% בחודש האחרון, בדומה לתחזית, והעלייה השנתית בשכר העבודה הגיעה לשיעור של 5.6%.

מספר המשרות הפנויות התייצב ברמה גבוהה של כ-11.3 מיליון משרות, רמה המעידה על עודף ביקוש לעובדים אשר תומך בהמשך עליות שכר.

| הפעילות הכלכלית בארה"ב מתרחבת, אם כי בקצב איטי יותר

בחודש פברואר ההכנסות של משקי בית עלו ב-0.5%, אולם ההוצאות עלו בשיעור של 0.2%. שיעור החיסכון הפרטי מתוך ההכנסה הפנויה עלה מעט ל-6.3% לעומת 6.1% בחודש ינואר. שיעורי החיסכון בארה"ב ומדינות מפותחות נוספות, שעלו בחדות בזמן המשבר ירדו בחודשים האחרונים לרמתם טרם המשבר.

הירידה בשיעורי החיסכון בעולם הייתה אחת הדרכים של משקי הבית להתמודד עם השחיקה בכוח הקניה שלהם כתוצאה מעליות המחירים של השנה האחרונה.

מדד מנהלי הרכש של התעשייה, של ה-ISM, ירד בחודש מרץ ל-57.1 נקודות, מ-58.6 בפברואר, אך רמתו עדיין מצביעה על התרחבות בפעילות. בניתוח רכיבי המדד, נרשמה האטה בהזמנות החדשות ובתפוקה, ופיגור במועדי אספקת הזמנות קודמות.

עם זאת, חלה עלייה ברכיב התעסוקה. מדד אמון הצרכנים של הקונפרנס בורד ירד ב-3.3 נקודות לעומת הנתון המקורי של חודש פברואר, אך מכיוון שזה עודכן בחדות כלפי מטה, המדד של מרץ הצביע על עלייה קלה. רמתו הנמוכה יחסית של המדד הושפעה מחששם של הצרכנים מהשפעות האינפלציה.

| היפוך בעקום התשואות של אג"ח ממשלת ארה"ב

בשבוע האחרון התשואה ל-10 שנים ירדה מ- 2.5% ל-2.39%, בעוד שהתשואה לשנתיים עלתה מ-2.37% ל-2.47%. השינוי בתשואות נובע בעיקר מהתחזקות ההערכות להעלאות ריבית של חדה, של חצי אחוז, בישיבות הקרובות של הפד.

זוהי פרסומת מטעם צד שלישי. לא מדובר בהצעה או בהמלצה של Investing.com. אפשר לקבל מידע כאן או להסיר את הפרסומות .

בציפיות לאינפלציה משוק אג"ח נרשמה בשבוע החולף התמתנות. הציפיות לאינפלציה לחמש שנים ירדו מ- 3.59% ל-3.29% והציפיות לעשר שנים ירדו מ- 2.95% ל- 2.79% לשנה.

| גוש האירו: שיעור האינפלציה עלה לרמה של 7.5% ב-12 החודשים שעד מרץ 2022

אומדן ראשון לאינפלציה בגוש האירו הצביע על עלייה נוספת בסביבת האינפלציה, מרמה שנתית של 5.9% בפברואר ל-7.5% במרץ. העלייה במחירי האנרגיה מהווה את הגורם העיקרי להאצת האינפלציה בגוש האירו, כשמחירים אלה עלו במרץ בשיעור שנתי של כ-45%.

ללא מחירי האנרגיה, שיעור האינפלציה השנתי הגיע במרץ ל-3.4%, ואינפלציית הליבה (ללא אנרגיה ומזון) עלתה ב-12 החודשים האחרונים ב-3.0%.

שיעור האבטלה ירד בפברואר ל-6.8%, רמה נמוכה ביחס לעבר, אך מרבית מדדי האמון הכלכליים הוסיפו לרדת בחודש מרץ. מדד מנהלי הרכש למגזר התעשייה ירד מעט במרץ, אך עדיין מצביע על התרחבות ברמה של 56.5 נקודות.

הבנק המרכזי של גוש האירו הפחית את תחזית הצמיחה לשנת 2022 ל-3.7% בתרחיש הבסיס. בתרחיש בו מתעצמות ההשפעות השליליות של המלחמה בין רוסיה לאוקראינה, כולל הסנקציות שהוטלו על רוסיה, תחזית הצמיחה ל-2022 נמוכה ב-1.2% ומוערכת ב-2.5%.

באשר ליבוא הגז הטבעי מרוסיה, הנשיא פוטין הכריז על דרישה שהתשלומים יבוצעו ברובל החל מתחילת אפריל, אולם גרמניה, ובכלל מדינות ה-G7, דחו את הדרישה החדשה והצהירו שהתשלומים יימשכו, בדומה לעבר, בדולר או אירו.

מוקדם עדיין לקבוע האם העימות בנושא הזה יוביל לשיבושים נוספים באספקת גז טבעי לגוש האירו. בכל מקרה, בגרמניה הוכנה תכנית חירום לקיצוב גז טבעי במידה והייבוא מרוסיה יפסק.

במסמך PDF: הסקירה השבועית המלאה של כלכלני בנק הפועלים

כותבי הסקירה הם כלכלני בנק הפועלים. הסקירה מבוססת על נתונים ומידע שהיו גלויים לציבור. הנתונים והמידע ששימשו להכנתה הונחו כנכונים, וזאת בלי שבנק הפועלים בע"מ ביצע בדיקות עצמאיות ביחס לנתונים ולמידע. אין בסקירה זו משום אימות או אישור לנכונותם. הבנק ועובדיו אינם אחראים לשלמותם או דיוקם של הנתונים האמורים או לכל השמטה, שגיאה או ליקוי אחרים במסמך. סקירה זו היא למטרת אינפורמציה בלבד, ואינה מתיימרת להיות ניתוח מלא של כל העובדות וכל הנסיבות הקשורות לאמור בו. המידע שעליו מתבססת הסקירה והדעות בה עשויים להשתנות מעת לעת, ללא כל מתן הודעה או פרסום נוספים. סקירה זו אינה מותאמת למטרות ההשקעה או לצרכיו האישיים והייחודיים של כל משקיע. אין לראות במאמר זה משום ייעוץ השקעות או תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתוניו, צרכיו ומטרות השקעתו המיוחדים של כל אדם, ואין לפעול על פי האמור, אלא לאחר קבלת ייעוץ אישי המתחשב בצרכיו, מטרותיו ונתוניו האישיים של כל משקיע, ולאחר הפעלת שיקול דעת עצמאי.

זוהי פרסומת מטעם צד שלישי. לא מדובר בהצעה או בהמלצה של Investing.com. אפשר לקבל מידע כאן או להסיר את הפרסומות .

תגובות אחרונות

התקינו את האפליקציה שלנו
אזהרת סיכון: מסחר במכשירים פיננסיים ו/או במטבעות קריפטו כרוך בסיכון גבוה להפסד סכום ההשקעה בחלקו או במלואו, ואינו מתאים לכל משקיע. מחירי מטבעות קריפטו מתאפיינים בתנודתיות גבוהה במיוחד וחשופים להשפעה חיצונית כגון אירועים פוליטיים, רגולטוריים או פיננסיים. מסחר על בסיס בטחונות תורם להגדלת הסיכון הפיננסי.
לפני קבלת החלטה לסחור במכשיר פיננסי או במטבע קריפטו, עליך להכיר במלואם את הסיכונים ואת העלויות, הנלווים למסחר בשווקים הפיננסיים, לשקול בזהירות את יעדי ההשקעה, את דרגת הניסיון ואת הנכונות לשאת בסיכונים, ולפנות לייעוץ מקצועי בעת הצורך.
פיוז‘ן מדיה (Fusion Media) מדגישה, שהמידע המוצג באתר אינו בהכרח מדויק או ניתן בזמן אמת. המחירים והנתונים באתר אינם בהכרח מסופקים ע"י בורסות או שווקים, ועשויים להיות מסופקים על-ידי עושי שוק, ולפיכך עשויים להיות בלתי מדויקים ושונים ממחיר השוק בפועל עבור שוק נתון. המשמעות היא, שהמחירים משמשים לאינדיקציה אך אינם מתאימים למטרות מסחר. פיוז‘ן מדיה וכל ספק אחר של נתונים שמוצגים באתר, אינם נושאים כל אחריות בגין נזקים או הפסדים שספגת במסחר או בשל הסתמכותך על המידע באתר.
חל איסור על הפצה, שידור, שינוי, הצגה, רפרודוקציה או אחסון של הנתונים באתר זה או שימוש בהם ללא אישור מפורש בכתב מאת פיוז‘ן מדיה ו/או ספק הנתונים. כל זכויות הקניין הרוחני שמורות לבורסה ו/או לספקים המספקים את הנתונים שבאתר.
פיוז‘ן מדיה עשויה לקבל תגמול ממפרסמים המופיעים באתר, בהתאם לאינטראקציה שלך עם הפרסומות והמפרסמים.
הגרסה האנגלית היא גרסתו הראשית של הסכם זה ותשמש גרסה מכרעת בכל מחלוקת שתתגלע בין הגרסה האנגלית לגרסה העברית.
© 2007-2024 - כל הזכויות שמורות לפיוזן מדיה בע"מ