🟢 השווקים עולים. כל חברי הקהילה שלנו, עם מעל 120 אלף איש, יודעים מה לעשות לגבי זה. עכשיו זה גם בידיים שלך.קבלו 40% הנחה

מטבעות דיגיטליים: בועה כלכלית או חזית חדשה בזירת המט"ח?

התפרסם 18.05.2021, 19:13
JPM
-
AAPL
-
DX
-
BRKa
-
BTC/USD
-
BMC
-
ETH/USD
-
DOGE/USD
-
DOGE/USD
-
ETH
-
COIN
-

| המאמר נכתב בלעדית ל-Investing.com

  • האם מטבעות הקריפטו הם סחורות או משהו אחר?
  • הרגולטורים צריכים לענות על שאלה חשובה אחת
  • הבלוקצ'יין משנה מוסכמות עסקיות קיימות
  • רשות ניירות ערך של ארה"ב תמלא כנראה תפקיד מוביל, אבל אולי זה לא יספיק
  • העליות והמורדות כנראה יימשכו; ממשלות ורגולטורים מחזיקים במפתח להקלת התנודתיות

כשמניות הטכנולוגיה המריאו לגובה מרשים בשנות ה-90 של המאה ה-20, אלן גרינספן, אז ראש הפדרל ריזרב, כינה את המהלכים במחירים "התלהבות לא רציונלית". אבל כיום, המונח נראה עדין מדי ביחס למסלול של קבוצת הנכסים של המטבעות הדיגיטליים בחודשים ובשנים האחרונות.

בשנת 2010, מטבע אחד של ביטקוין נמכר ב-5 סנט. בשיא האחרון, של יותר מ-65,500 דולר ב-14 באפריל, השקעה של דולר אחד אז במטבע הקריפטו המוביל הייתה שווה יותר מ-1.3 מיליון דולר.

את'ריום יומי

באוקטובר 2015, את'ריום נסחר בסביבות 55 סנט למטבע. השקעה של 100 דולר אז הייתה שווה יותר מ-660,000 דולר ב-6 במאי, בשיא של 3642.25 דולר.

התשואות במטבעות הקריפטו אכן בועתיות, ושווי השוק של קבוצת הנכסים הזאת הגיע ל-2.4 טריליון דולר - קצת יותר מהחברה הציבורית הגדולה ביותר הנסחרת בבורסה, אפל (NASDAQ:AAPL). נכון לסוף השבוע שעבר, שווי השוק של אפל היה 2.085 טריליון דולר. מבחינת קבוצת מטבעות הקריפטו כולה, שווי שוק של 2.29 טריליון דולר אולי לא מאותת על טריטוריה של בועה, לפי רבים מהחסידים בשוק.

המטבעות הדיגיטליים הם תגובה ליברטריאנית לשליטה ממשלתית באספקת הכסף. רבים מחשיבים את הטוקנים האלה כצאצא של העידן הטכנולוגי הנוכחי, משום שמטבעות הקריפטו משקפים מעבר אל פינטק (טכנולוגיה פיננסית).

ובאשר ל"התלהבות לא רציונלית", העלייה בשווי של המטבעות הדיגיטליים יצרה סביבה חמדנית, שבה המשתתפים בשוק משקיעים בטוקנים ומקווים לתשואות כמו על הביטקוין. סיפור ההצלחה האחרון בעולם המטבעות הדיגיטליים היה של Dogecoin, שהתחיל כבדיחה.

Dogecoin יומי

אחרי שנסחר בשבריר הסנט בסוף שנת 2020, הגיע המחיר של דוג'קוין בסוף השבוע שעבר ליותר מ-54 סנט. שווי השוק של הטוקן הדיגיטלי היה יותר מ-70 מיליארד דולר, והפך את דוג'קוין למטבע הקריפטו הרביעי בגודלו - וזו ממש לא בדיחה.

כל יום, קבוצת הנכסים של מטבעות הקריפטו מגיע לשיאים חדשים של קבלה ציבורית. הרגולטורים בארה"ב ובאירופה יצטרכו להחליט אם קבוצת הנכסים הזאת היא סחורה, מטבע או משהו אחר. בינתיים, ימים יגידו אם העלייה במחירים היא בועה, או אולי חזית חדשה, שתשנה את אופן הזרימה של הכסף בעולם.

| האם מטבעות הקריפטו הם סחורות או משהו אחר?

בשנת 2017, כשנציבות המסחר בחוזים עתידיים על סחורות (CFTC) בארה"ב החליטה להתיר לבורסת הסחורות של שיקגו (CME) ולבורסות נוספות לרשום למסחר חוזים עתידיים על ביטקוין, עמדתה הייתה שמטבעות הקריפטו הם סחורות. קשה להגדיר את קבוצת הנכסים המתפתחת הזאת, משום שיש לה מאפיינים ייחודיים, הדומים לאלה של סחורות, לאור נטייתה לתנודתיות מחירים.

מדובר גם במכשיר סחר חליפין, עם הרבה קווי דמיון למכשירים של מטבע חוץ. מטבעות הקריפטו הם ייחודיים, ולכן קשה לגורמים מסורתיים בשוק להבין אותם.

במקביל, יש הסכמה כללית על כך שטכנולוגיית הבלוקצ'יין, שהיא צאצא של ביטקוין, מחוללת מהפכה בתשלומים ובניהול רשומות. הטוקנים שיצרו את הפינטק הם סיפור אחר.

בשנת 2017 אמר ג'יימי דיימון, מנכ"ל בנק ההשקעות ג'יי.פי מורגן צ'ייס, שביטקוין והמטבעות הדיגיטליים הם "הונאה". הוא אמר אז שכל מי שייתפס סוחר בביטקוין או במכשירים חדשים אחרים בבנק שלו - יפוטר במקום.

וורן באפט, משקיע הערך האגדי והמנכ"ל של ברקשייר האת'וויי (NYSE:BRKa), כינה את הביטקוין "רעל עכברושים בריבוע" מבחינה פיננסית.

ארבע שנים לאחר מכן, דיימון שינה את המסר, וג'יי.פי מורגן צ'ייס (NYSE:JPM) פותח קרן עבור לקוחות עם הון עצמי גבוה להשקעה במטבעות קריפטו. בינתיים, נראה כי מר באפט לא שינה את עמדתו. החודש, השותף שלו, צ'ארלי מאנגר, הוסיף ואמר שהמטבעות הדיגיטליים "מגעילים ומנוגדים לטובתה של הציביליזציה".

כיום נסחרים בבורסת CME חוזים עתידיים על ביטקוין ועל את'ריום. ב-3 במאי, ב-CME השיקו חוזה-מיקרו על ביטקוין עם דרישות נמוכות יותר לבטוחה ראשונית, כדי להרחיב את השוק הזמין למסחר.

רישום המניות של בורסת הקריפטו האמריקאית קוינבייס (NASDAQ:COIN) בנאסד"ק הפך את הפלטפורמה למסחר במטבעות קריפטו להשקעה בהם ולשירותים עבורם לבורסה הנסחרת בציבור, ששווה כמעט 48 מיליארד דולר, בשער של 258.37 דולר למניה בסוף השבוע שעבר. לשם השוואה, לבורסת CME ולחברת Intercontinental Exchange‏ (ICE), שתי פלטפורמות בורסה מסורתיות מובילות, יש שווי שוק של 77.92 מיליארד דולר ו-63.74 מיליארד דולר, בהתאמה. ל-CME ול-ICE (הבעלים של בורסת ניו יורק) נדרשו כשני עשורים כדי להגיע לשוויי השוק האלה; קוינבייס, לעומת זאת, השיגה זאת בחודש אחד בלבד.

ב-14 באפריל, שווי השוק של קוינבייס הגיע ל-100 מיליארד דולר ביום המסחר הראשון שלה בנאסד"ק.

| הרגולטורים צריכים לענות על שאלה חשובה אחת

אף אחד לא טוען שמטבעות קריפטו אינם קבוצת נכסים ייחודית. גובר והולך הביקוש לביטקוין, לאת'ריום וליותר מ-9,820 מטבעות נוספים (שמספרם עולה והולך). שווי השוק הגיע ליותר מ-2.29 טריליון דולר בשבוע שעבר, ובאחרונה עבר את זה של החברה היקרה בעולם, אפל.

כדי שהרגולטורים יוכלו להסדיר את קבוצת הנכסים באופן יעיל, הם צריכים להגדיר אותה. אחת הסוגיות המהותיות בסביבה הרגולטורית העולמית היא שהפילוסופיה הבסיסית של מטבעות הקריפטו היא התנגדות ליברטריאנית למעורבות הממשלתית בכסף. האידאולוגיה הזאת עשויה להציב מכשול לא פשוט. אחרי התגברות על העניין הזה, ישנו עניין ההגנה והאבטחה.

יכול להיות שברמה הבסיסית אין כל קשר בין התקפת ההאקינג האחרונה על הצינור של קולוניאל, שמוביל דלק לחוף המזרחי של ארה"ב, לבין מטבעות קריפטו. ובכל זאת, הפרשה מעלה את סוגיית היכולת של האקרים לפרוץ לערוצי אנרגיה עם חשיבות קריטית לביטחון לאומי. ההגנה והאבטחה של ארנקי מחשב המכילים שווי של טריליונים היא עניין חשוב, ובמובנים מסוימים דומה שעמו מתמודדים הרגולטורים, שמבחינתם תפקידם הוא "להגן על הציבור". כמו כן, ייתכן כי לא כדאי לממשלה לוותר על השליטה באספקת הכסף, עם צמיחת השימוש במטבעות קריפטו במערכת הפיננסית העולמית.

בסופו של דבר, השליטה בשיעורי הריבית לטווח הקצר, ובכך השפעה על שיעורי הריבית בהמשך עקום התשואה, כמו גם היכולת להרחיב או לכווץ את כמות המטבעות במערכת הפיננסית, הם כלים חיוניים במדיניות המוניטרית והפיסקלית. ואכן, הרגולטורים כבר עמלים על הגדרת קבוצת הנכסים של מטבעות הקריפטו, משום שקשה להתאים אותה בקלות לקטגוריה רגולטורית קיימת.

| הבלוקצ'יין משנה מוסכמות עסקיות קיימות

הבלוקצ'יין הוא רכיב ליבה מורכב בקבוצת הנכסים של המטבעות הדיגיטליים. אבל הוא גם רעיון בסיסי ופשוט, שמניע את הפינטק. הבלוקצ'יין הוא רשימה של עסקאות, שכל אחד יכול לצפות בהן ולאמת אותן. זו היסטוריה של עסקאות.

הבלוקצ'יין של ביטקוין מכיל תיעוד של כל פעם שבה גורם מסוים שלח או קיבל ביטקוין. כמעט כל מטבעות הקריפטו מאובטחים דרך רשתות בלוקצ'יין, אבל לבלוקצ'יין יש יישומים הרבה מעבר למטבעות קריפטו. התשלומים דרך הבלוקצ'יין הרבה יותר מאובטחים מאשר בעסקאות רגילות בכרטיס אשראי או בכרטיס חיוב. נוסף על כך, הדיוק עובר אימות שוטף באמצעות כוח מיחשוב עצום - מה שמגביר את המהירות והיעילות של מערכת התשלומים.

עם הבלוקצ'יין גם לא צריך גורמים מעבדים חיצוניים. מידע רגיש לא נרשם במערכת - מה שנותן רמה מסוימת של הגנה על הזהות. אף מערכת אינה מוגנת לחלוטין, אבל טכנולוגיית הבלוקצ'יין היא עיקרון הליבה של הפינטק, והיא משפרת את הדרך הישנה לעשיית עסקים. 

| רשות ניירות ערך של ארה"ב תמלא תפקיד מוביל, אבל אולי זה לא יספיק

גארי גנסלר מכהן כיום כיו"ר רשות ניירות ערך (SEC) בממשל ביידן, ונושא הפינטק אינו זר לו. תחת כהונתו כראש נציבות המסחר בחוזים עתידיים על סחורות (CFTC) בממשל אובמה, בחן גנסלר את החוזים העתידיים על ביטקוין שהופיעו ב-CME בסוף 2017. כשיצא להפסקה מקהילת הרגולציה, כיהן גנסלר כפרופסור ב-MIT ולימד קורס על פינטק.

ב-SEC, אין עליו לחץ ליצור פרוטוקול רגולטורי למטבעות קריפטו. ככל שהעניין במגזר עולה, יותר חברות מקבלות כיום מטבעות קריפטו כתשלום - וקוינבייס היא כיום בורסה הנסחרת בציבור. ה-SEC בודקת כעת מוצרים מועמדים של קרנות סל ותעודות סל עבור מטבעות קריפטו. אחרי שיאושרו, סביר להניח כי ירחיבו ביחס מעריכי את השוק הזמין למסחר ולהשקעה.

ככל הנראה, תשובתו של ג'רום פאוול, יו"ר הפדרל ריזרב, לשאלה על דולר דיגיטלי, גם תגדיר את הגישה של SEC תחת היו"ר גנסלר. בסוף אפריל, פאוול אמר כי חשוב להימנע מפזיזות ולפעול "נכון" בעניין.

סביר להניח שתהליך היצירה של קרנות סל ותעודות סל יתקדם מאוד לאט ב-SEC, שתנסה להגדיר לאיזו קטגוריה פיננסית בדיוק מטבעות הקריפטו שייכים. יש להם מאפיינים של סחורות ושל מטבעות, אבל גם הבדלים. יכול להיות שה-SEC תעביר את הכדור הלאה, ותמליץ ליצור גוף רגולטורי לפינטק, בנפרד מ-CFTC ומ-SEC.

ארה"ב היא הכלכלה המובילה בעולם, אבל מטבעות הקריפטו חוצים גבולות. אף מאמץ רגולטורי לא יהיה שלם בלי תיאום ושיתוף פעולה בינלאומיים. אף שסביר לצפות לשיתוף פעולה של ארה"ב, האיחוד האירופי, בריטניה ויפן ברגולציה של מטבעות דיגיטליים, עשויות סין, רוסיה ומדינות אחרות להוות אתגר, בלשון המעטה.

גישה רגולטורית בינלאומית דומה לניסיון לרעות חתולים, עם ניגודי העניינים בין מערכות פוליטיות וכלכליות השונות בתכלית זו מזו. הרמוניה בינלאומית היא חלום ורוד.

| העליות והמורדות כנראה יימשכו; ממשלות ורגולטורים מחזיקים במפתח להקלת התנודתיות

אם צ'ארלי מאנגר יקבל את מה שהוא רוצה, הממשלות יוציאו את קבוצת הנכסים של מטבעות הקריפטו אל מחוץ לחוק. מזכירת מחלקת האוצר של ארה"ב, ג'נט ילן, ונשיאת הבנק המרכזי האירופי, כריסטין לגארד, מעלות שוב ושוב את ההיבטים המזיקים של קבוצת הנכסים, אבל המניע האמיתי שלהן הוא, סביר להניח, שמירה על כוח דרך שליטה באספקת הכסף.

נציגי הממשל מעדיפים את המצב הקיים, ומסרבים לעבור לשוק מטבעות עולמי, שחופשי מהשפעתם ושנוטל כוח מקובעי המדיניות. עם זאת, סין מתקדמת בהשקה של יואן דיגיטלי. סביר להניח שארה"ב והאיחוד האירופי ילכו בעקבותיה, גם אם לאט.

בינתיים, הממשלות והרגולטורים מחזיקים במפתח להקלת התנודתיות. ככל שיעלה שווי השוק של המטבעות הדיגיטליים, כך יגבר הלחץ להסדרתם.

ואולם כל אירוע שיערער את קבוצת הנכסים בשבועות או בחודשים הקרובים, עשוי לתת לרגולטורים זמן נוסף. בשנת 2014, הפריצה לבורסת הביטקוין Mt. Gox האטה את צמיחת הביטקוין למשך כמה שנים. הפריצה לצינור של קולוניאל בשבוע שעבר בארה"ב היא סימן אזהרה למי שמחזיק הון משמעותי בארנקי מחשב, מבחינת רמת האבטחה שלהם.

אני מבחין בשלושה היבטים חשובים במהפכת הפינטק ועליית מטבעות הקריפטו:

  1. הבלוקצ'יין כבר זוכה לקבלה כללית כהתפתחות פיננסית, ולא כמהפכה.
  2. מספרם הגדל של החברות והשירותים שמקבלים טוקנים רק מוסיף לצמיחה של השוק, ותומך בשימוש במטבעות קריפטו בתור אמצעי חליפין.
  3. ואולי חשוב מכל, לאור המהלכים הפרבוליים במחירים, ישנו המרכיב הספקולטיבי.

טבע האדם מניע אותנו לשווקים שמציעים תשואות מדהימות ו"כסף קל", בין אם כדאי להאמין לכך ובין אם לא. במהלך חיי, לא היו הרבה שווקים שהגיעו לרמות שבהן השקעה של דולר אחד עשויה להגיע לשווי של יותר ממיליון דולר כעבור 11 שנים.

האפשרות לתשואות כאלה, ושוק עם יותר מ-9,800 טוקנים, ימשיכו לתרום לשיגעון הספקולציות, עד שקבוצת הנכסים תוגדר, תוסדר ותבוקר - אם זה אפשרי. יש כמה וכמה בעיות שקשורות למטבעות קריפטו, אבל האידאולוגיה והפילוסופיה נגד שליטה ממשלתית עלולות להיות מכשול בלתי-עביר.

האם מטבעות הקריפטו הם בועה או חזית חדשה בזירת מטבעות החוץ? אולי הם שילוב של השניים, העטוף במסתורין ומתנגד למוסכמות הכלכליות והפוליטיות.

תגובות אחרונות

טוען את המאמר הבא...
התקינו את האפליקציה שלנו
אזהרת סיכון: מסחר במכשירים פיננסיים ו/או במטבעות קריפטו כרוך בסיכון גבוה להפסד סכום ההשקעה בחלקו או במלואו, ואינו מתאים לכל משקיע. מחירי מטבעות קריפטו מתאפיינים בתנודתיות גבוהה במיוחד וחשופים להשפעה חיצונית כגון אירועים פוליטיים, רגולטוריים או פיננסיים. מסחר על בסיס בטחונות תורם להגדלת הסיכון הפיננסי.
לפני קבלת החלטה לסחור במכשיר פיננסי או במטבע קריפטו, עליך להכיר במלואם את הסיכונים ואת העלויות, הנלווים למסחר בשווקים הפיננסיים, לשקול בזהירות את יעדי ההשקעה, את דרגת הניסיון ואת הנכונות לשאת בסיכונים, ולפנות לייעוץ מקצועי בעת הצורך.
פיוז‘ן מדיה (Fusion Media) מדגישה, שהמידע המוצג באתר אינו בהכרח מדויק או ניתן בזמן אמת. המחירים והנתונים באתר אינם בהכרח מסופקים ע"י בורסות או שווקים, ועשויים להיות מסופקים על-ידי עושי שוק, ולפיכך עשויים להיות בלתי מדויקים ושונים ממחיר השוק בפועל עבור שוק נתון. המשמעות היא, שהמחירים משמשים לאינדיקציה אך אינם מתאימים למטרות מסחר. פיוז‘ן מדיה וכל ספק אחר של נתונים שמוצגים באתר, אינם נושאים כל אחריות בגין נזקים או הפסדים שספגת במסחר או בשל הסתמכותך על המידע באתר.
חל איסור על הפצה, שידור, שינוי, הצגה, רפרודוקציה או אחסון של הנתונים באתר זה או שימוש בהם ללא אישור מפורש בכתב מאת פיוז‘ן מדיה ו/או ספק הנתונים. כל זכויות הקניין הרוחני שמורות לבורסה ו/או לספקים המספקים את הנתונים שבאתר.
פיוז‘ן מדיה עשויה לקבל תגמול ממפרסמים המופיעים באתר, בהתאם לאינטראקציה שלך עם הפרסומות והמפרסמים.
הגרסה האנגלית היא גרסתו הראשית של הסכם זה ותשמש גרסה מכרעת בכל מחלוקת שתתגלע בין הגרסה האנגלית לגרסה העברית.
© 2007-2024 - כל הזכויות שמורות לפיוזן מדיה בע"מ